10 Bin Konutun Enerji İhtiyacını Karşılayacak

tarafından
88
10 Bin Konutun Enerji İhtiyacını Karşılayacak

Aksaray Belediye Başkanı Dr.  Evren Dinçer’in projeleri arasında yer alan Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi projesi ile katı atıktan enerji, gübre ve hammadde üretilecek.

 Geçtiğimiz yıllarda şehir genelinden toplanan katı atıklar Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanında bulunan bir tesiste toplanıyordu. Tesis ömrünü tamamladığı için modern kent kimliğine yakışmayacak kötü koku ve görüntüye sebep oluyordu. Şehrin sorunlarına kalıcı çözümler üretmek adına birçok projeyi hayata geçiren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, yeni bir tesisin yapılması için çalışma başlattı.

Aksaray merkeze bağlı Armutlu köyü mevkiinde 377 dönüm arazi üzerine modern Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi projesinin kurulumuna geçildi.  80 Milyon TL değerindeki Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinde kurulumu tamamlanan bölümlerde katı atık depolama işlemlerine başlanıldı. Projenin enerji santrali, sızıntı suyu havuzu ve lot alanları inşaatı tamamlandı.  Mekanik ayrıştırma ve kompost tesisine ise 2022 yılında başlayacaktır. 

 

KATI ATIĞI KAYNAK OLARAK GÖRMEMİZ GEREKİR

Çevreyi korumak, modern kent kimliğine uygun yatırımlar yapmak ve katı atığı ekonomik bir kaynağa dönüştürmek adına hayata geçirilen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, tesisin tamamen bittiğinde 10 Bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak enerjinin üretileceğini duyurdu.  Başkan Dinçer, açıklamalarının devamında tesiste organik maddelerden park ve bahçelerde kullanılmak üzere gübre elde edileceğini ve Mekanik Ayırma Tesisinde kâğıt, karton, plastik vb. geri dönüştürülebilen atıklar tamamı geri kazandırılarak Sıfır Atık Projesi’nin destekleneceğini vurguladı.

Başkan Dinçer, tesis ile ilgi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ‘’ Katı atıklar toprağın altına gömülecek ve doğaya zarar verilerek yok edilecek bir madde değildir. Katı atığı bir kaynak olarak görmemiz gerekiyor. Bu sebeple şehir genelinde toplanan katı atıkların işleneceği modern bir tesisi hayata geçirdik. Şehrimizi kötü kokudan ve görüntü kirliğinden kurtardık. Teknolojik donanımlı Yeni Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf tesisimizde çöplerin depolanması işlemlerine başladık. Şehrimize hayırlı olsun.’’ Dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı