9. Engelsiz Filmler Festivali’nde Sona Yaklaşıliyor

tarafından
116
9. Engelsiz Filmler Festivali’nde Sona Yaklaşıliyor

Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Engelsiz Filmler Festivali, çevrim içi gösterimleri ve söyleşileriyle sinemaseverlerle buluşmaya devam ediyor.

 

Programındaki yenilikleriyle sinemaseverleri dokuzuncu kez ağırlayan Engelsiz Filmler Festivali’de bu yıl da film ekipleriyle söyleşiler gerçekleştirildi. Programda yer alan Ulusal Uzun Film Yarışmasın’daki finalist filmlerin yönetmenleriyle yapılan söyleşiler ise ilk gününden itibaren Festival’in YouTube kanalında yayınlandı. 

 

Sinemaseverlerin Festivalin YouTube kanalından takip ettiği söyleşilerinden biri Ulusal Uzun Film Yarışması”nda yer alan, dünya prömiyerini 77. Venedik Film Festivali'nde yapan ve eleştirmenlerin büyük ödülüne layık görülen, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de En İyi Film, En İyi Yönetmen olmak üzere beş farklı ödül alan Hayaletler” filminin yönetmeni Deniz Okyay söyleşisiydi. Sözlerine; Biz kendi jenerasyonumuzu yazmak, sanatçı olarak yeni kuramlar ortaya koymak zorundayız” diye başlayan Okyay, Projeyi oturtmak ve mimari ve sanatsal iskeleti oturtmak altı senemi aldı” diye ekledi.  İstanbul’un bir mahallesinde bir elektrik kesintisi ile başlayan kaosu merkeze alındığı ve dört farklı karakterin hikayesini anlatıldığı film için Okyay, hem bir antropolog hem bir sanatçı olarak çok hızlı değişen Türkiyede, bu değişim dışında bu insanlar ne yapıyor, nasıl değişiyorlar, nereye evrildiklerini göstermek için bir bina inşa ettiğini dile getirdi.

 

Festivalde gerçekleşen diğer bir söyleşi ise yine Ulusal Uzun Film Yarışma”da yer alan ve Ankara Film Festivali, Boğaziçi Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali gibi festivallerden ödüllerle dönen Uzun Zaman Önce ” filminin yönetmeni Cihan Sağlam ile olan söyleşiydi.

 

Sözlerine; "Uzun Zaman Önce" filmi benim tiyatro sonrasında, yalnız kaldığım ve hayata dair ne yapacağımı ne edeceğimi bilmediğim bir sürü soruların benim kafamda şekillenmeye başladığı ve kendi içime döndüğüm karanlık bir dönemimde ortaya çıktı” diye başlayan yönetmen, filmin büyük bir şehirin kenar mahallesinde geçtiğini ifade etti. Sağlam ayrıca hikâyeyi görsel ve estetik sebepler ve kaygılar dolayısıyla, gizemli, kendine ait bir kasaba ve evrene taşımak istediğini de ifade etti.

 

Söyleşinin diğer bir konuğu da Ulsal Uzun Metraj Film Kısa Film Yarışması finalistlerinden dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali'nde yapan Cemil Şov” filminin yönetmeni Barış Sarhandı. Moderatörün sorularını cevaplayan Sarhan, filmin oluşma hikayesinden bahsetti. Hikâyeyi yaptığı mesleğin, kendisi üzerinde yarattığı ruh hali nedeniyle yarattığını dile getiren Sarhan, filmdeki karakterin ezildiği için, vitrine çıkmanın bir yolu olarak kötü karakter olmayı seçtiğini, dile getirdi.

 

Son olarak, birçok ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilen, Torino Underground Film Festivalinde, "En İyi Film" ve "En İyi Kurgu" ödülü Adana Altın Koza Film festivali En İyi Erkek Oyuncu ve 7. Balkan Film Festivali'nde En İyi Oyuncu ve En İyi Film ödülleri alan Ceviz Ağacı”nın yönetmeni Faysal Soysal’ın katıldığı söyleşide Soysal, filmde Latin Amerika edebiyatının etkisinde kalarak bütünüyle Türkiye coğrafyasının meselelerini hem sosyolojik hem politik hem de sanatla ve sinemayla ilgili kaygılarının da toplandığı bir karakter yarattığını dile getirdi.

 

O ağacın bir metaforu olduğunu, bazı şeyleri imgelediğini ve filmdeki karakterin ağacı yeşertmeye çalışırken aslında kendisini bir anlamda sulamak istediğini ifade eden Soysal, baba karakterinin aslında Hayatinin kaderini de kendisine bağladığından bahsetti.

 

Ödüller, yarın akşam çevrim içi yayınlanacak ve tüm Türkiyeden takip edilebilecek Ödül Töreninde sahiplerini bulacak.

 

FESTİVAL TAMAMEN ERİŞİLEBİLİR VE ÜCRETSİZ

Engelsiz Filmler Festivali programda yer alan tüm filmlerini ve yan etkinliklerini her yıl olduğu gibi göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar içinse ayrıntılı altyazı seçenekleri ile erişilebilir olarak izleyicilere sunuyor. 

 

Festival filmleri, web sitesinden açıklanan gün ve saatlerde çevrim içi platform üzerinden ücretsiz takip edilmeye devam ediyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı