Aslı Sertdemirden Sert Açıklama….

tarafından
439
Aslı Sertdemirden Sert Açıklama….

2021’de Türkiye’de Gazete ve Dergi Sayısı Bir Önceki Yıla Göre %6,0 Azaldı

Medya sektöründe kendisine yer bulan ve farklı alanlarda yazılar yazan Aslı Sertdemir, 2021 yılı gazete ve dergi istatistiklerinden bahsetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre Türkiye’de gazete ve dergi sayısının 2021 yılında bir önceki yıla göre %6,0 azaldığını belirten Sertdemir, “TÜİK, 2021 yılına dair yazılı medya istatistiklerini açıkladı. Bu istatistikler, yazılı medyanın duruma dair net bilgiler elde etmemizi sağladı. Gazete ve dergi sayısının bir önceki yıla göre %6,0 azaldığını gözler önüne seren TÜİK istatistikleri, gazete ve dergi sayısının 4 bin 460 olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra belirtilen yayınların %53,6’sının dergiler olduğunu da söylemek mümkün.” ifadelerinde bulundu.

Farklı konularda yazılar yazan ve bu yazıları okuyucularıyla paylaşan Aslı Sertdemir, yazılı medya istatistiklerine dair açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Konuyla ilgili paylaşılan istatistikler, gazete ve dergilerin yıllık tirajının %7,2 azaldığını gösteriyor. 2021 yılı ile 2020 yılını karşılaştırdığımızda, gazete ve dergilerin tirajı 2020 yılına göre %7,2 azalmış durumda. Ayrıca 2021 yılında gazete ve dergilerin toplam tirajının 925 milyon 56 bin 17 olduğunu görüyoruz. Bunun %95,3’ünü de gazeteler oluşturuyor.

Dergilerin Sadece %21,4’ü Aylık Yayınlandı

Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Aslı Sertdemir, açıklamalarında aylık yayınlanan dergilerin oranlarından da bahsetti: “Gazetelerin sadece %21,4’ü aylık yayımlanıyor. Bununla birlikte gazetelerin %28,2’si haftalık yayımlanıyor. Dergilerin %21,6’sı ise üç aylık olarak yayımlanmakta olup %17,1’nin 6 aylık olarak yayımlandığı bilinmekte. TÜİK tarafından açıklanan istatistiklerde dergilerin %16,7’sinin sektörel/mesleki içerikli yayın yaptığı gözlemleniyor. Dergilerin 14,9’u akademik yayın yapmakla birlikte %8,7’sinin edebiyat/tarih içerikli olduğunu ifade etmek olanaklı. Gazetelerin %90,3’ün siyasi/haber/güncel içerikli yayın yapıyor. Ayrıca Basın İlan Kurumunun idari kayıtlarından gelen bilgiler, gazete ve dergilerde yayımlanan resmi reklamların toplam bedelinin bir önceki yıla göre %34,7 oranında arttığı da gözlemleniyor. Reklam giderleri bu artışla birlikte 612 milyon 655 bin 609 TL oldu. Elde edilen istatistikler, gazete ve dergilerin güncel durumuna dair detaylı ve doğru bilgi edinmemizi olanaklı kılıyor. Bu nedenle istatistikleri detaylı bir şekilde analiz etmek oldukça önemli.”