EGİKAD’ın konuğu Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen//Küçüközmen’den kripto para uyarısı: “Bilmediğiniz işe girmeyin”

tarafından
90
EGİKAD’ın konuğu Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen//Küçüközmen’den kripto para uyarısı: “Bilmediğiniz işe girmeyin”

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen’i ağırlayarak Ekonomi, Finans ve Ticaret üzerine bir sohbet düzeledi. Güncel ekonomik görünümü ve dünden bugüne finans ve ticaret dünyasını değerlendiren Küçüközmen’in etkinliğine EGİKAD üyeleri ilgi gösterdi. Kripto para piyasalarını değerlendiren Küçüközmen, “İnsanlar vaatle kandırılıyor. Çoğu insan, batışa kadar kandırıldığını fark etmiyor. Bilmediğiniz işe girmeyin” dedi.

 

Toplantının açılışında konuşan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç, ekonomik okur yazarlığın son derece önemli olduğunu belirterek, “Ekonomiyi, finans piyasalarını ve ticari hayatın kritik donelerini doğru okumak ve tahlil edebilmek için alanının yetkin insanları ile üyelerimizi buluşturmak istiyoruz. Bu anlamda Prof. Coşkun Küçüközmen’i ağırlamaktan memnunuz” diye konuştu.

 

Kredi derecelendirme kuruluşları cebimizi etkiliyor

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, EGİKAD’a konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ekonomik okur yazarlık ve doğru bir ekonomi politik okuma için geçmişten günümüze ekonominin seyrini anlamak gerektiğini söyledi.

Prof. Küçüközmen, Türkiye’nin ekonomik gelişimini özetleyerek başladığı sunumda, güncel ekonomik ve siyasi gelişmeleri de değerlendirdi. 1990 yıllarına kadar reyting ile Türkiye’nin tanışmadığını söyleyen Prof. Küçüközmen, “Derecelendirme notu hakkında hiçbir şey bilmiyorduk. Derece notu harflerle anlatılıyor. Bu derecelendirme olumsuz ise cebinize girmek üzere olan parayı engellemenin ötesinde, cebinizdeki paranın da çıkmasına neden oluyor. Cebinize girmesi gereken paraların girmediğini, buna neden olanın derecelendirmeler olduğunu görüyorsanız, bu notun neye göre düşürülüp yükseltildiğini anlıyorsanız, finansal okur yazarsınız demektir” dedi.

 

“Derecelendirmede her düşen basamak atom bombasına eşdeğer”

 

Türkiye’nin notunun her bir çentik inmesinin bir kenti baştan yaratmak kadar maliyet yarattığını ifade eden Prof. Küçüközmen, “Biri bomba atarak sizi yok edebilir, diğeri derece notunuzu düşürebilir, hangisi daha kötü bilemiyorum diyen Friedman’a kulak vermek lazım” dedi.

 

İMF’nin büyük bir veri bankası olduğunu hatırlatan Prof. Küçüközmen, “İMF’nin kardeşi Dünya Bankası ile beraber OECD dünya ekonomisinin çok büyük veri bankasıdır. Bu kurumların toplantısında ülke analizleri yapılır. Enflasyon ortalaması yaparlar, Türkiye hariç diye not koyarlar, çünkü Türkiye ortalamayı bozuyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye ile ilgili kararlarını verirken bu kurumların raporlarına, derecelendirme kuruluşlarının verilerine bakıyorlar” diye konuştu.

 

 “Kripto para: Bilmediğiniz işe girmeyin”

 

Kripto para piyasalarını da değerlendiren Küçüközmen, “İnsanlar vaatle kandırılıyor, hepimiz. Çoğu insan, batışa kadar kandırıldığını fark etmiyor. Batan kripto borsaların reklamlarına bakın, kadınlar, arabalar. Parayı tutan erkektir, erkeğe uygun, kripto parayla ilgisi olmayan reklam anlayışıyla, zenginlik vaadi ile insanlar kandırılıyor. Bilmediğiniz işe girmeyin” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı