ELDER 13. Sektör Toplantısı dijital platform üzerinden gerçekleştirildi.

tarafından
131
ELDER 13. Sektör Toplantısı dijital platform üzerinden gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektöründe 2021-2025 dördüncü uygulama dönemi için toplam 66,7 milyar lira tutarında yatırım planlandığını belirtti.. Bu tutar bir önceki uygulama dönemi yatırım bütçesinin yaklaşık 2 katı düzeyinde. Yeni yatırımlarla mevcut şebeke ağlarını her yıl genişlettiklerini belirten Dönmez,  2016-2020 “Üçüncü Uygulama Döneminde Elektrik dağıtım sektörümüz planlanan 34 milyar Türk Lirası tutarındaki yatırımı aşarak 40 milyar lira tutarında yatırım gerçekleştirdi. Böylelikle planlanan yatırım tutarının 6 milyar Türk Lirası üzerinde bir yatırım yapıldı.

 

Yaklaşık  46 milyon aboneye hizmet veren sektörün işlettiği dağıtım hattı uzunluğu 2020 sonunda 18 bin 270 kilometre ilaveyle 1 milyon 190 bin 605 kilometreye ulaştı. Dağıtım trafo sayımız 14 bin 39 adet artışla 519 bin 346 oldu. 2019'da 192 bin 78 MegaVoltAmper olan dağıtım trafo gücümüz de 2020 sonunda 199 bin 748 megavoltampere yükseldi." diye konuştu.

 

Dönmez, 2019'da kullanıcı başına 20,5 saat olan kesinti süresinin yüzde 11 azalarak 18,2 saate düştüğünü anlattı.

"Dördüncü uygulama döneminde yapılacak yatırımlara ilaveten, planlı bakımlar için ilk kez ayrı bir bütçe kalemi oluşturuldu. Daha önce planlı bakımlar işletme bütçesinden karşılanıyordu. Planlı bakımlar için 10,5 milyar liralık bir bütçe ayırdık." ifadelerini kullandı.

 

Çağrı merkezlerine ulaşılabilirlik seviyesinin de yüzde 99,82 olduğunu söyleyen Dönmez, bunun uluslararası standartlar kapsamında kabul edilen başarı kriterlerinin üzerinde olduğunu dile getirdi.

 

2021 yılında  dijitalleşme hedeflerinin 3 başlık altındaa toplandığını belirten Dönmez, şunları kaydetti: "İlki, Dijital Türkiye, online işlemler ve çağrı merkezi üzerinden yapılacak abonelik işlemlerinin ıslak imza olmadan kimlik teyidi ve sesli onay ile gerçekleştirilmesi. İkincisi, tarife değişikliği ve tahliye taleplerinin sesli onayla çağrı merkezi üzerinden alınması. Sonuncusu ise, uzaktan çalışma sisteminin test edilmesi sayesinde işlemlerin ne kadarını gerçekleştirilebildiğinin ve bilişim altyapısının yeterliliğinin ölçülmesi.

 

Dijitalleşmeyle ilgili önemli konulardan biri de Otomatik Sayaç Okuma Sistemi. Bu sistemle mesken ve düşük tüketimli abonelerin dışındaki büyük tüketicilerin faturası uzaktan okunuyor. Bu oran toplam tüketimin yüzde 48'ine ulaştı. Sayaçların uzaktan okunması emek, zaman ve maliyet kaybının önüne geçilmesi açısından da önemli bir faktör."

 

“YENİLENEBİLİR KAYNAKLARIN MİLLİLEŞTİRİLMESİ ÖNCELİĞİMİZ”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, pandemi nedeniyle dünya genelinde elektrik talebinide düşüş olduğunu vurguladı. Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının millileştirme konusunun öncelikleri olduğunu belirten Elitaş şöyle konuştu: “Türkiye güneş santrallerinin devreye alındığı 2014’ten bugüne kadar, güneş kurulu gücü artışında dünyada 9’uncu ülke, Avrupa’da ise 3’üncü ülke konumunda.

 

Ülkemizde 2002 yılından 2020 yılına kadar devreye alınan toplam kapasitenin yarısı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. 2019 yılında 4,1 milyon hanenin elektrik tüketimi güneş enerjisiyle karşılandı. Bu durum, arz güvenliği sağlamak ve  kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sağlamak açısından da önem taşıyor. Enerji arz güvenliği sağlandığı takdirde, dağıtım hizmet kalitesinin de artacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, Enerji ve Tabii Bakanlığı ve EPDK ile yasal mevzuatlar konusundaki iletişimimiz de kesintisiz sürdürülüyor.”

 

 

AR-GE’YE 199 MİLYON TL AYRILDI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik kesintilerini Türkiye'nin gündeminden çıkarabilmek için planlı bakım faaliyetlerinin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu: "Burada bir diğer önemli husus planlı bakım faaliyetlerinin de tarifeler marifetiyle düzenlenmesi. Kurum olarak planlı bakım harcamaları için yıllık yaklaşık 2,2 milyar Türk Lirası bütçe öngördük."

 

Özellikle ekonomik ömrü dolan kırsal şebekenin yenilenmesini, şebekenin teknolojik seviyesinin daha da artmasını ve akıllı şebekelere doğru ciddi adımlar atılmasını beklediklerini ifade eden Yılmaz, EPDK olarak bu bütçenin nasıl kullanıldığının takipçisi olacaklarını belirtti.

 

Akıllı şebeke ve Ar-Ge faaliyetlerinin de öncelikleri arasında yer aldığını dile getiren Yılmaz, Ar-Ge bütçelerini artırarak 5 yıllık dönemde yıllık ortalama 199 milyon liralık bütçe belirlediklerini ve bu alanda yeni çalışmalar beklediklerini bildirdi.

 

“PANDEMİDE KESİNTİSİZ ENERJİ TEDARİKİNİ MÜMKÜN KILDIK”

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, uzun bir süredir pandeminin hayatın bir parçası olduğuna dikkati çekti. Pandemi döneminde, hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, kesintisiz ve sürekli enerji tedarikini mümkün kılan sektör çalışanlarına teşekkür eden Çeçen, bu dönemde bakım ve onarım çalışmalarını da aksatmadıklarını kaydetti.

 

Çeçen şu değerlendirmede bulundu: “Bu süreçte vazgeçilmez önceliğimiz çalışanlarımızın ve toplumumuzun sağlığı oldu. Bunun için yeni iş planları ve çalışma modellerini uygulamaya soktuk. Beyaz yaka çalışanlarımız için uzaktan çalışma uygulamalarına geçerken mavi yaka çalışanlarımızın vardiyalarını ve çalışma ortamlarını pandemi koşullarına göre düzenledik. Pandemi şartlarının yanı sıra, geçtiğimiz yıl ülkemizin farklı şehirlerinde meydana gelen birçok afet olayı ile mücadele etmek zorunda kaldık. Ayrıca; sert geçen kış koşulları sektörümüzü zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Personelimiz, bu zorlu koşullarda, enerji tedarikinin sağlanması için 7/24 görevini yerine getirdi.  

 

“YENİ UYGULAMA DÖNEMİNDE 67 MİLYON TL’YE YAKIN YATIRIM”

Çeçen, 3’üncü uygulama döneminde yatırım tavanı olan 32,7 milyar TL’nin üzerinde 37 milyar TL’lik bir yatırım yaptıklarına değinerek, 2021-2025 yıllarını kapsayan 4. Uygulama Döneminde sektörün yatırım tavanının yaklaşık 2 katına yükselerek 66,7 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Çeçen şöyle konuştu: “Elektrik Dağıtım sektörü olarak iş planlarımızı ve finansman çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz. Yatırımlarımızla; başta kırsal alanlar olmak üzere şebekemizi yenilemeyi, yeni bağlantı taleplerini karşılamayı ve teknoloji yatırımlarına öncelik vermeyi hedefliyoruz.”

 

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ VE KALİTE PERFORMANSI VURGUSU 

Çeçen, EPDK’nin 4. Uygulama Döneminde tedarik sürekliliği, çağrı merkezi ve İSG gibi birçok alanda tüketici memnuniyetini referans alan kalite düzenlemelerini genişlettiğini ifade etti.  Tüketici memnuniyetini ve kalite performansını odağına alan düzenlemelerle birçok ülkenin regülasyonlarından daha ileri bir noktaya ulaşıldığına değindi.

 

“DİJİTALLEŞMEYE AĞIRLIK VERİLECEK, AR-GE VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLECEK”

Sektör olarak dijitalleşmeyle birlikte Ar-Ge ve teknoloji geliştirmelerine ağırlık vereceklerinden bahseden Çeçen sözlerini şöyle sürdürdü: “Dijital hizmet yelpazemizin genişletilmesini, tüketici memnuniyeti ve verimli operasyon yapısının en önemli destekleyicisi olarak görüyoruz. Ar-Ge alanında Milli Akıllı Sayaç Sistemleri ve Yerli Enerji Yerli Teknoloji gibi projelerle sektörümüz ve ülkemiz için değer yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye’de girişimcilik programlarının öncülerinden, ODTÜ Teknokent ve İTÜ Çekirdek programları ile genç girişimcilerimize destek veriyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı