ESİAD Başkanı Karabağlı’dan izin belgesi sorununa çözüm önerisi: “Sadece E-devletten değil işyerinden alınanlar da geçerli olmalı

tarafından
82
ESİAD Başkanı Karabağlı’dan izin belgesi sorununa çözüm önerisi: “Sadece E-devletten değil işyerinden alınanlar da geçerli olmalı

Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD)  Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, tam kapanma döneminde 7 Mayıs tarihine kadar işyerinden, sonrasında e- devlet üzerinden alınması istenen çalışma izin belgesinin 7 Mayıs’a kadar değil, kapanmanın sonuna kadar geçerli olması gerektiğini söyledi.

 

Gerekçesini üç başlıkta toplayan ESİAD Başkanı Karabağlı, “Hem teknik anlamda hem de içerik anlamında uygulamada sıkıntılar mevcut. Çalışanların mağdur olmaması ve üretimin aksamaması için işyerinden verilen izin belgesi uygulamasının tam kapanmanın sonuna kadar devam etmesini istiyoruz” dedi.

 

17 Mayıs’a kadar tam kapanma kararı sonrası üretime devam eden işletmelerde çalışanlar için izin belgesinin E-devlet üzerinden alınmasının kararlaştırıldığını hatırlatan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, “Ancak E-devlette bu konuda teknik sorunlar yaşandığı için 7 Mayıs tarihine kadar işyerinin verdiği izin belgesi yeterli oluyordu. Ancak sistemde teknik sorunların giderilmediğini görüyoruz, hala izin belgesi almakta zorlanılıyor. O sebeple işyerinden izin kağıdı alma uygulamasının devam etmesini istiyoruz” dedi.

 

“Çalışana var, patrona yok”

 

Sorunun sadece bununla da sınırlı kalmadığını ifade eden ESİAD Başkanı Karabağlı, “Ayrıca sistemde üretim yapan firmalara izin tanımlanmış durumda. Ancak o üretim yapan firmalara hizmet veren ihracat, lojistik, finans, satış, pazarlama, insan kaynakları gibi şirketlerin çalışanlarına sistem üzerinden izin çıkmıyor. Bu da başka bir mağduriyete neden oluyor. Özellikle de aynı patrona bağlı üretim dışındaki grup şirketlerinde görev yapan  hizmet personelleri ve hatta üretim tesisleri ile aynı binada destek hizmeti veren çalışanlar bu manada son derece mağdur duruma düşecekler ve kısıtlama nedeniyle işyerlerine gidememeleri durumunda üretim ve ihracat da aksayabilecektir.” dedi.

 

Sistemde çalışan iznin SGK’lılara tanımlandığını ancak Bağ-Kur’lu işverenin ya da kendi işini yapanların halen izin belgesi alamadığına dikkat çeken Karabağlı, “Çalışana izin var, patrona izin yok. Üreten işçiye izin var, ihracatı yapacak olana, sevkiyatı gerçekleştirecek olana, para ve maaş işleri ile ilgili çalışanlara izin yok. Bu karışıklıkları yaşamamak adına 7 Mayıs’a kadar işyerinden alınan, kaşeli-imzalı izin kağıdı uygulamasının tam kapanmanın son günü olan 17 Mayıs tarihine kadar devam etmesini diliyor ve bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı