EÜ-ADAU iş birliğinde yeni adımlar atılıyor

tarafından
29
EÜ-ADAU iş birliğinde yeni adımlar atılıyor

Türkiye’ye ‘model oluşturan iş birliği’ yeni dönemde daha da güçlenecek

 

*Yükseköğretim alanında bir ilk olarak Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde hayata geçirilen ve Türkiye’ye model olan Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Çift Diploma Programı gelişerek yaygınlaşmaya devam ediyor.

 

* Rektör Budak, “Yeni dönemde Ar-Ge ve proje çalışmalarını desteklemek amacıyla ADAU laboratuvar alt yapısının geliştirilmesi ve temel eğitimlerin verilmesi için ‘EGE-ADAU Laboratuvar Altyapı Modeli’nin hayata geçireceğiz”

 

 Türk yükseköğreniminde ilk olma özelliği taşıyan ve örnek teşkil eden Ege Üniversitesi (EÜ) ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) arasındaki “Çift Diploma Programı”, yeni içeriklerle daha güçlü biçimde büyümeye devam ediyor. Program kapsamında her iki üniversitenin öğretim üyelerinden oluşan “Yürütme Kurulu” online olarak bir araya gelerek değerlendirme toplantısı yaptılar. Toplantıda karşılıklı iş birliği, beklentiler, sorunlar, çözüm önerileri, araştırma ve eğitim kalitesini yükseltmek için gereken faaliyetler üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ADAU Rektörü Prof. Dr. İbrahim Caferov, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel’in yanı sıra iki üniversitenin öğretim üyeleri katıldı.

 

“İş birliğimiz diğer üniversitelere de örnek oldu”

ADAU ile gerçekleştirdikleri çift diploma programının gerek ülkemiz üniversiteleri gerekse Türk Cumhuriyetlerindeki diğer üniversiteler adına örnek bir model oluşturduğunu belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Azerbaycan’da eğitim verecek hocalarımız için bir oryantasyon eğitimi planladık. Hocalarımız, orada verecekleri derslerin hazırlıklarını yaptılar, bilgi paketlerini güncellediler. Azerbaycan’daki gençlerimizin en iyi şekilde yetişmesi için hazırlandılar. Bunun dışında hocalarımız, uzmanlık alanlarıyla ilgili seminer, toplantı ve eğitimlerle ADAU’daki öğretim üyeleriyle de işbirliklerini geliştirdiler. Toplantımızda çift diploma programımızın her iki üniversite açısından katma değer oluşturarak markalaşması için yeni stratejiler geliştirdik” dedi.

 

ADAU “Yetenek Kapısı”na entegre edildi

İş birliğini yeni planlarla güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Rektör Budak, “ Özellikle Ar-Ge ve proje çalışmalarını desteklemek amacıyla ADAU laboratuvar alt yapısının geliştirilmesi ve temel eğitimlerin verilmesi için ‘EGE-ADAU Laboratuvar Altyapı Modeli’nin hayata geçirilmesini planlıyoruz. Bununla birlikte bilimsel makale hazırlamak ve özellikle Q1-Q2 kategorisindeki dergilerde yayın yapmak için çalışmalar başlatacağız. ADAU’nun Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi üzerinden faaliyet gösteren ‘Yetenek Kapısı’na tanımlanmasını sağladık ve bu konuda ADAU personeline eğitimler verildi. Türkçe olarak verilecek eğitimlerde özellikle tarım platformlarında kullanılan teknik terimlerle ilgili olarak ‘Azerbaycan-Türkçe Teknik Tarım Terimleri Sözlüğü’ hazırlayacağız. ADAU’dan  iki öğretim üyesi post-doçentlik çalışmaları için öğretim üyelerimizle ortak çalışmalarda bulunmak üzere üniversitemize geldiler. Eğitim programında ders verecek üniversitemiz öğretim üyelerine yönelik olarak Azerbaycan’ın sosyo-kültürel yapısı, dili ve jeopolitik önemini anlatan EGESEM sertifikalı bir eğitim programı düzenledik. Yine iki üniversite ortaklığında ‘Agro Uluslararası Tarım Kongresi’ni gerçekleştirdik. Öğretim üyeleri ve öğrencilere yönelik memnuniyet anketleri yaptık. İkili iş birliğimizin bir sonraki hedefi ‘Azerbaycan Tarımının Manifestosu’nu oluşturmak. Küçük bir ışık huzmesi olarak başlayan bu programın iki ülkenin tarım eğitimi bakımından parlak bir geleceğe evrileceğine inancım tam” diye konuştu.

 

“İş birliğimiz artarak devam edecek”

ADAU Rektörü Prof. Dr. İbrahim Caferov ise, “Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi olarak, bu programa katılmaktan memnuniyet duyuyoruz.  Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi ile birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz.  İş birliğimizin artarak sürmesini temenni ediyorum. Gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a ve Ege Üniversitesi ailesine teşekkür ediyorum” dedi. 

 

Çift diploma programı

Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi arasında gerçekleştirilen “Çift Diploma Programı” kapsamında; Bitki Koruma, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarında her bir program için öğrenciler, öğrenimlerinin 3 yılını Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesinde; 1 yılını ise Ege Üniversitesinde sürdürüyor. Süreci başarıyla tamamlayan öğrenciler, çift diploma alma imkânına sahip olacak. Progam kapsamında daha önce Ege Üniversitesi akademisyenleri Azerbaycan’da 90 gün boyunca eğitim vermişlerdi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı