ICF Türkiye, Girişimcilik Haftası kapsamında, “Türkiye Girişimcilik Vakfı” ve “İTÜ Arı Teknokent – İTÜ Çekirdek” işbirliğinde, iki ayrı online etkinlik düzenledi. İlk etkinlik, ICF Türkiye üyesi koçların gönüllü olarak genç girişimcilere birebir koçluk desteği vermesi şeklinde gerçekleştirildi. İkinci etkinlik ise, Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül; İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu; İTÜ Öğretim Üyesi ve İTÜ Çekirdek Girişimcilik Eğitimleri Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Erçek; SparkUs Kurucusu, Türkiye Girişimcilik Vakfı Mentoru Dani Benreytan ve ICF Türkiye Başkan Yardımcısı ve girişimci Tuna Aktuna’nın konuk olduğu “Girişimcilik ve Koçluk” webinarı oldu. Her iki etkinlikte de hedef kitle, genç girişimcilerdi.
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF Global’in ülkemizdeki imtiyazlı kuruluşu ICF Türkiye, ülkemizde Mart ayının ilk haftası kutlanan “Girişimcilik Haftası”nı, “Türkiye Girişimcilik Vakfı” ve “İTÜ Arı Teknokent-İTÜ Çekirdek” işbirliğinde, iki önemli online etkinlikle kutladı.
İlk etkinlik: Doğru soruları sorabilmek… 10 gönüllü koç, 10 genç girişimciye koçluk verdi…
ICF Türkiye’nin Girişimcilik Haftası kapsamındaki etkinliklerinin ilki, ICF Türkiye üyesi koçların gönüllü olarak verdikleri online koçluk seansları ile gerçekleştirildi. ICF Türkiye üyesi 10 koçun, İTÜ Çekirdek ve Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın yönlendirdiği 10 genç girişimciyle birebir eşleşerek verdiği koçluk hizmeti sonrası genç girişimlerin yaptıkları açıklamalarda ilginç noktalar öne çıktı. Koçluk desteğinin, mentorlük ve danışmanlık gibi hizmetlerden çok farklı olduğunu vurgulayan genç girişimciler, özellikle projeler sırasında tıkandıkları anlarda doğru soruları sormanın ne kadar önemli olduğunu fark ettiklerinin altını çizdiler.
İkinci etkinlik: Girişimcilik ve Koçluk Webinarı
Hafta kapsamındaki ikinci etkinlik ise, ICF Türkiye Yönetim Kurulu Üyeleri Beyhan Fahriye Kılıçarslan ve Yunus Emre Şentürk moderatörlüğünde gerçekleşen; Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül; İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu; İTÜ Öğretim Üyesi ve İTÜ Çekirdek Girişimcilik Eğitimleri Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Erçek; SparkUs Kurucusu, Türkiye Girişimcilik Vakfı Mentoru Dani Benreytan ve ICF Türkiye Başkan Yardımcısı ve girişimci Tuna Aktuna’nın konuk olduğu “Girişimcilik ve Koçluk” konulu webinar oldu.
Aygül: “Sistemimize koçluğu nasıl katacağımıza ilişkin ciddi çalışmalar yürütüyoruz.”
Webinarda, Türkiye Girişimcilik Vakfı olarak, girişimcilik öncesi genç beyinleri bulup desteklemenin ana hedefleri olduğunu vurgulayan vakfın Genel Müdürü Mehru Aygül; tam olarak girişimcilik potansiyellerini desteklediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “7 yıldır odak noktamız girişimcilik öncesi alandır; bu konudaki genç yetenekleri bulmaktır. Temel amacımız Türkiye’nin her yerinden gelen gençlerin startup kurmaları değil ama sonuçta ister istemez startuplar doğuyor. 100’den fazla startup kuruldu bugüne kadar. Dünyada 32 noktada hizmet veren startuplarımız bile var. Bünyemizde kadın girişimciler var, mülteci kökenli girişimciler var; tarım, eğitim, teknoloji odaklı girişimcilerimiz var. En önemli özelliğimiz, programlarımıza sürdürülebilir bir bakış açısıyla bakmamızdır. Bugünkü etkinliğimizin odağı olan koçluk ve mentorluk, Girişimcilik Vakfı olarak bizim için de son derece önemli. Örneğin iş modelleri hazırlanırken kendimize sorular soruyoruz ve doğru soruları sordurmak da koçluğun alanı. Sistemimize koçluğu nasıl katacağımıza ilişkin ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Şu anda bizim mentorluk kasımız çok güçlü. Türkiye’de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak temel hedefimiz olduğu için, gündemimizde iki güncel proje var. İlki, bu yılsonu itibariyle Türkiye Bilişim Vakfı ile kuracağımız ‘Etki Yatırım Fonu’dur. Çok hızlı yatırım yapacağız, aşağı yukarı 72 saat içinde yatırım kararı vermeyi hedefliyoruz. İkincisi ise, açmayı planladığımız İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’dir. Bu projede ise, İTÜ Arı Teknokent partnerimiz. Genç girişimcilere önerebileceğim en önemli iki şey, her türlü eleştiriye açık olmaları ve fikirlerine fazla aşık olmalarıdır. Kendi yetkinliklerine güvensinler ve bu da eleştiriye açık olmakla mümkün. Elbette her şeyin ötesinde deneme iştahı çok ama çok önemli.”
Bahçıvanoğlu: “İTÜ Çekirdek olarak, dünya kuluçka merkezi sıralamasında ilk 5 içindeyiz”
İTÜ ARI Teknokent Kuluçka ve Hızlandırma Programları Müdürü Selma Bahçıvanoğlu ise, dünya üniversitelerinde girişimcilik nasıl ele alınıyorsa, oralarda nasıl eğitim veriliyorsa, İTÜ Arı Teknokent’te de o şekilde verildiğini belirterek, şunları söyledi: “Elbette bizim ülkemize uygun bir maya katarak bunu başarıyoruz. İTÜ Çekirdek’te erken aşama girişimcileri desteklerken; İleri Aşama Girişimcilik Merkezi İTÜ Magnet’te yatırım almış girişimleri destekliyoruz. Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı Innogate’de ise, artık belirli bir ciroya ulaşmış girişimleri destekliyoruz. Bizim belki de sunduğumuz en önemli katkı network ağıdır çünkü doğal olarak kimse geniş bir network ağı içine doğmuyor. İTÜ Çekirdek olarak, dünya kuluçka merkezi sıralamasında ilk 5 içindeyiz ve doğal olarak dünyadan da talepler alıyoruz ve network ağımız doğal olarak uluslararası. Benim tüm mesleki tecrübem boyunca, girişimcilik için gözlemlediğim iki önemli olgu; ‘networking’ ve değişime açık olmak anlamına gelen ‘pivot edebilme’ yeteneğidir.”
Erçek: “Burada daha çok mühendislerle çalışıyoruz ve her dediğimizin harfiyen uygulanmasının ötesinde, iç sorular sorma kültürüne ihtiyaç var, burada koçluk devreye giriyor.”
İTÜ Öğretim Üyesi ve İTÜ Çekirdek Girişimcilik Eğitimleri Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Erçek, teknoloji odaklı girişimcilik ve girişimlerle ilgilendiklerini ve bunları, startuplardan ayıran en önemli şeyin büyüme iştahları olduğunu belirterek, İTÜ Çekirdek çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Hızlı büyüme ve hızlı katma değer yaratabilme kapasitesi bizim için çok önemli. Silikon Vadisi örneğini özellikle inceledik. Bir anlamda dünya örneklerini kendi özelliklerimize göre revize ederek, özgün bir sistem oluşturduk. Yıllar içinde önemli deneyimler biriktirerek, Türkiye’deki başka kuluçkalarla paylaştık. Silikon Vadisi’nde kullanılan ‘Yalın Girişimcilik’ olarak özetlenebilecek bir yaklaşımı kendimize uyarladık. Eğitim sistemimizi, özellikle genç girişimcilerimizin en önemli eksikleri olan, ‘müşteri deneyimi’, ‘pazar bilgisi’, ‘finans ve yatırım bilgisi’, “müzakere ve iş takibi bilgisi” gibi konularla zenginleştirdik. Ve mentorluk hizmetini de genelde bu konularda veriyoruz. Yılda 5 grup halinde 7 hafta süren bir eğitim modülümüz var. Ayrıca sürekli gözlemlediğimiz, bazılarını içeri aldığımız bazılarını çıkardığımız 90 civarı startup da var. Bir süre sonra bazılarını kuluçka ile devam ettiriyoruz. Girişimciliği, mentorluk ile üstü üste oturttuğumuz seminerlerle sistemi destekliyoruz. Burada daha çok mühendislerle çalışıyoruz ve her dediğimizin harfiyen uygulanmasının ötesinde, iç sorular sorma kültürüne ihtiyaç var, burada koçluk devreye giriyor. Elbette sistemimiz içinde mentorluk kısmı çok ama çok önemli. 6 bin kişiye mentorluk vermişim bu zaman içinde. İTÜ Çekirdek olarak önem verdiğimiz bir başka konu ise, gelen girişimlerin bir takım ürünü olması. O kadar zorlu bir süreç ki bu, tek kişinin işin içinden çıkabileceği bir şey değil.”
Benreytan: “Girişimcilik içsel yolcuğunda koçluğun desteği çok hayati”
Türkiye Girişimcilik Vakfı Mentoru ve SparkUs Kurucusu Dani Benreytan ise, 2011 yılında kurulan bir koçluk girişim olan SparkUs’un temel amacının, koçluk mesleğini ölçeklendirmek olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Koçluk alacak kişinin koçluk kültürünü önceden deneyimlemesini sağlayan, oyunlaştırdığımız bir sürecimiz var. Özellikle kurumlarla, orta seviye yöneticiler, işe yeni başlamış olanlar, hatta stajyerlerin koçluğa adapte olmalarını sağlıyoruz. Koçluğu dijital olarak nasıl destekleriz, onu geniş kitlelere nasıl ulaştırırız gibi sorulara yanıt bulmak ve uygulamak temel misyonumuz. Bugüne kadar 30 bin öğrencinin koçlukla tanışmasını sağladık. Süreç boyunca girişimin birçok aşamasını, tabir yerindeyse, kan, ter ve gözyaşı içinde geçirdik ama işin doğası da bu. Bir dönem battık ama genç arkadaşlara özellikle söylüyorum: Çıkabildiğiniz sürece batmak güzeldir. Yeri gelmişken, girişimcilik macerasında koçluk ve mentorluğun ayrı ayrı büyük katkıları vardır; her ikisinden de büyük fayda sağlamış birisi olarak söylüyorum bunu ve her ikisinin de, ayrı hizmet alanları olduğunun altını çiziyorum. Genç girişimcilere önerebileceğim en önemli şey, çözüme ya da girişimciliğe değil, problem çözmeye aşık olmalarıdır. Gerçek girişimcilik, dünyada yapılmayan bir şeyi yapmak ya da bu iddiada bulunmaktır. Pazardaki bir boşluğu gördüm ve bunu dolduracağım iddiasıdır. İşte bu içsel yolculukta koçluk desteği çok hayati.”
Aktuna: “Genç girişimcilere yapabileceğim en önemli öneri, ‘başlamalarıdır’, emin olsunlar gerisi gelecektir.”
ICF Türkiye Başkan Yardımcısı ve koçluk da dahil, eğitim, tenis, tarım, turizm gibi birkaç girişimin sahibi Tuna Aktuna ise, bu girişimlerindeki çok önemli anekdotları katılımcılarla paylaştı. Konuşmasında özellikle denemek ve deneyim kazanmanın önemine dikkat çeken Aktuna; “Girişimcilik ve koçluk birbirlerini gerçekten destekleyen mesleklerdir ve merak, tutku, pozitif yaklaşım ve mücadele gibi temel ortak noktaları var. Genç girişimcilere yapabileceğim en önemli öneri, ‘başlamalarıdır’, emin olsunlar gerisi gelecektir.” dedi.
Girişimcilik ve Koçluk geleceğin meslekleri
Etkinliklerle ilgili bir açıklama yapan ICF Türkiye Başkanı Nuray Akmeriç, temel varlık nedenlerinden birisinin, gençler, çocuklar ve kadınlara, meslekleri koçluk üzerinden destek vermek olduğunu belirterek; “Bugüne kadar ülkemizin birçok sivil toplum kuruluşuyla ortak projeler yürüttük ve hepsi de alanlarının öncü kurumlarıydı. Girişimcilik Haftası kapsamında, geleceğin meslekleri kabul edilen girişimcilik ve koçluğu bir arada ele almaya karar verdik. Ve özellikle ilk etkinliğimizi bilinçli bir kararla, genç girişimcilere direkt koçluk eğitimi vererek gerçekleştirmek istedik. Aldığımız geri bildirimlerde ne kadar doğru bir karar aldığımızı gördük. İşbirliği için “Türkiye Girişimcilik Vakfı” ve “İTÜ Arı Teknokent” yöneticilerine teşekkür ediyoruz.” dedi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı