TBMM Genel Kurulunda, su kaynakları ve kuraklık ile ilgili konuşan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, “AK Parti hükûmetleri şimdiye kadar çiftçinin sesine kulak tıkadı ancak bundan sonra çiftçinin çığlıklarını duymak zorundadır” dedi.
Dünya’nın en önemli gündem maddeleri arasında yer alan kuraklık ve suyun doğru kullanımı hakkında İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda konuşma gerçekleştirildi. İYİ Parti Grubu adına konuşan Kabukçuoğlu, Türkiye’deki suyun yüzde 70’inin tarım alanlarında kullanıldığını hatırlatarak, yaygın olan “vahşi sulama” yöntemlerinin (salma sulama) kuraklığa davetiye çıkardığına dikkat çekti. Hükümeti tarım konusunda gerekli adımları atmamakla itham eden Kabukçuoğlu, konunun araştırılması için Meclise araştırma önergesi sundu.
“AK PARTİ ÇİFTÇİNİN SESİNE KULAK TIKADI”
Kapalı sulama sistemini örnek vererek AK Parti hükümetinin çiftçinin sesine kulak tıkadığını belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Kabukçuoğlu, konuşmasında “Eskişehir'de verimli 4 ova bulunmaktadır. Bunlar; Eskişehir ovası 160 bin dekar, Seyitgazi ovası 340 bin dekar, İnönü ovası 30 bin dekar ve Günyüzü ovası 100 bin dekardır. Bunlarla ilgili en kısa zamanda kapalı sulama sistemine geçilmesi gerekmektedir. Kapalı sulama sistemi hem küçük arazinin birleştirilmesine yardımcı olmakta hem de ileri derecede su tasarrufu sağlamaktadır. AK Parti hükûmetleri şimdiye kadar çiftçinin sesine kulak tıkadı ancak bundan sonra çiftçinin çığlıklarını duymak zorundadır” dedi.
“TARIMSAL GELİRLER KÖYLERDE YAŞAMAK İÇİN MÜMKÜN OLMAYACAKTIR”
Eskişehir üzerinden örnek vererek, gerekli adımlar atılmadığı takdirde köylerde yaşamın mümkün olmadığına dikkat çeken Eskişehir Milletvekili Kabukçuoğlu, “Eskişehir'de boşa akan pek çok akarsu vardır. Devlet Su İşleri ucuz pahalı demeden bu suları bir yerde toplamalı ve çiftçinin hizmetine sunmalıdır. Sulu ziraat, kıraç ziraattan 4-5 misli değerde mahsul elde edilmesini sağlar. Eğer bu konuda gerekli tedbirler alınmaz, sulu ziraata ağırlık verilmez ise mevcut tarımsal gelirler köylerde yaşamak için mümkün olmayacaktır. 2020 Yatırım Programı'nda Devlet Su İşleri Türkiye'deki yatırımlarını 2,5 misli artırmışken, maalesef, Eskişehir bundan nasibini almamıştır. Hükûmet, şehirler arasında, insanlar arasında, halkı arasında farklılık gözetmemeli ve hepsi için ne gerekiyorsa aynı eşitlikte, aynı adalette sağlamalıdır” ifadelerini kullandı.
“KURAKLIĞA KARŞI ÖNLEMLER ALINACAKTIR”
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, tarımda vaat ettiği uygulamalara yönelik bilgi veren Milletvekili Kabukçuoğlu, “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in bahsettiği ‘Ulusal Tarım Master Planı’ uygulamasından bahsetmek istiyorum. Bu plan uygulamaya konulduğu zaman çiftçiler ve tüketiciler için büyük yararlar getirecek ve ülkeyi açmazdan kurtaracaktır. Bunda neler var? Türkiye tarım veri sistemi oluşturulacak ve araştırmacıların hizmetine sunulacaktır. Neyin, nerede, ne miktarda ekileceği, ürünlerin ne kadar katma değer sağlayacağı belirlenecektir. Yeni teknolojiler üreticiyle buluşturulacaktır. Türkiye iklim değişikliği modeliyle kuraklığa karşı önlemler alınacaktır. Verimli tarım arazileri sanayiden kurtarılacak, plansız kentleşmeye, maden arama faaliyetlerine son verilecektir. Su kaynaklarını koruma alanları oluşturulacak. Anadolu flora ve fauna envanteri oluşturulacak. Kazanç odaklı tarımsal üretim modeli oluşturulacak. Türk tarımsal ürünler düzenleme kuruluyla piyasada üreticinin lehine fiyatlandırmalar yapılacaktır” diye konuştu.
“İYİ PARTİ GELECEK, ÇİFTÇİ ÜRETECEK, KAZANACAK”
İYİ Parti iktidarın çiftçinin kazanacağını belirten Kabukçuoğlu konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:
“Kısaca, İYİ Parti gelecek, çiftçi üretecek, kazanacak. Kazandıkça büyüyecek, Türk milleti kaliteli gıdaya ucuz bir şekilde ulaşacak, yetersiz beslenen çocuklarımız ve aç uyuyan insanlarımız kalmayacaktır. Hükûmet Türk köylüsünün ihtiyacını dikkate almak, ona kulak vermek zorundadır. Türk milletinin gıda temini köylünün üretimine bağlıdır.”
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı