İYİ Partili Ünzile Yüksel, genelgeye tepki gösterdi

tarafından
69
İYİ Partili Ünzile Yüksel, genelgeye tepki gösterdi

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile YÜKSEL, " Artık AKP hükümeti, hukuksuz kanunlarına, hukuksuz KHK’larına dahi ihtiyaç duymuyor, bir buyruk, bir genelge kafi geliyor, temel haklar ve hürriyetler genelgelerle sınırlandırılıyor. Türkiye, AKP yönetiminin başıboş genelgeleriyle hukuk devleti ilkesinden fersah fersah uzaklaşıyor" dedi.

İYİ Parti genel başkan yardımcısı Ünzile Yüksel, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayımlanan genelgeye tepki gösterdi.
Genel başkan yardımcısı Yüksel, yayımlanan kararla temel hakların ve hürriyetlerin genelgelerle sınırlandırıldığını belirterek, "Artık AKP hükümeti, hukuksuz kanunlarına, hukuksuz KHK’larına dahi ihtiyaç duymuyor, bir buyruk, bir genelge kafi geliyor, temel haklar ve hürriyetler genelgelerle sınırlandırılıyor. Türkiye, AKP yönetiminin başıboş genelgeleriyle hukuk devleti ilkesinden fersah fersah uzaklaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, polisin görevini ifa ederken, vatandaşın ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat verilmemesi, kayıt yapan kişilerin engellenmesi, kanuni şartları oluştuğunda kayıt alanlar hakkında adli işlem yapılması gerektiği yönünde bir genelge yayımlandı. Genelgenin içeriğinin belirlilik içermediği, yetki aşımına sebebiyet verdiği açıktır. Polisin hangi durumda, hangi sebeple, ne şekilde görüntü ve ses kaydı alınmasına engel olması gerektiğine ilişkin hiçbir bilgi bulunmayan bu genelge, polisin orantısız güç kullandığı yahut hukuka aykırı işlemde bulunduğu hallerde vatandaşın delil elde etmesine, daha ileri bir tabirle “hakkını aramasına” mani olacak niteliktedir" dedi.

ALENİ GERÇEKLEŞEN ADLİ OLAYLA İLGİLİ SES VEYA GÖRÜNTÜ ALIP HABER YAPMAK HAKTIR

Genelgenin, basın ve haberleşme özgürlüğünü de ihlal ettiğini söyleyen genel başkan yardımcısı Yüksel, şöyle konuştu:
"Günümüzde bir habercinin kamusal olaylarda haber yapmak amacıyla ses ve görüntü kaydı alması tartışmasız bir haktır. Ancak bu genelge hiçbir ayrım ve sınır gözetmeksizin ses ve görüntü kaydı yapanların engellenmesi yönünde düzenleme öngördüğünden kolluğun ölçüsüz bir müdahalesinin yahut hukuka aykırı bir işleminin haberinin de yapılmasını imkansız kıldığı açıktır. Güvenlik güçlerinin karıştığı birçok kanunsuz uygulama halkın veya basın mensuplarının çekmiş olduğu anlık kamera görüntüleri ile ortaya çıkmaktadır. Bu görüntüler aynı zamanda yargıda olayın aydınlatılması için birinci derecede delil teşkil etmektedir. Demokratik hiçbir ülkede basın mensuplarının ya da görgü tanıklarının olayla ilgili çekim yapması yasak değildir. Aleni gerçekleşen adli olayla ilgili ses veya görüntü alıp haber yapmak haktır.Bu genelgeyle, anayasal eylem ve gösterilerde, anayasal hakkını kullanan vatandaşa polisin uyguladığı şiddet her an artarken, bu şiddetin görüntüleri çekilemeyecek ve dolayısıyla kamu bundan haberdar olmayacak, daha doğrusu olamayacaktır."

GENELGE, "İŞKENCE VE EZİYET YASAĞI"NIN İHLALİDİR

Genelgeyi eleştiren Yüksel, "Bu genelge Amerika’da uygulansaydı, polisin boğazına basarak öldürdüğü Floyd’un katledilmesinden toplum haberdar olamayacaktı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kolluğun, özgürlüklerin kullanımına müdahalesinin görüntülenmesini yasaklayan genelgesi, sadece sansür değil, ayrıca şiddetin özendirilmesidir. Bu nedenle genelge, bu yönüyle “işkence ve eziyet yasağı” nın da ihlalidir.  Hal böyleyken, Anayasa’yla ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan “adil yargılanma hakkının” içeriğini, kolluk sorgusunda, “bana genelgeni söyle, sana haklarını söyleyeyim” olarak değiştirmek abesle iştigal olmaz.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı