Kaspersky, Dünya Şifre Günü’nde şifrelere ve siber güvenliğe dair ipuçları paylaşıyor

tarafından
96
Kaspersky, Dünya Şifre Günü’nde şifrelere ve siber güvenliğe dair ipuçları paylaşıyor

Mayıs ayının ilk Perşembe günü kutlanan Dünya Şifre Günü’nde iyi şifre yönetiminin önemini hatırlatmak amaçlanıyor. Aynı zamanda çevrimiçi oturum açma bilgilerimizi yönetmek için elimizden gelen her şeyi yaptığımızdan emin olmak adına mükemmel bir fırsat ortaya koyuyor. 

 

Siber suçluların şifrelerimiz aracılığıyla tüm verilerimize erişebilmesi ihtimali oldukça endişe verici bir durum. Şifreler sadece alışveriş yapmamıza, öğrenmemize, çevrimiçi ortamda sosyalleşmemize ve buluşmamıza izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda bizi de koruyor. Kişisel veri güvenliği konusu, pandemi nedeniyle birçok kullanıcının zamanının çoğunu evde geçirmesi ve cihazlarını daha fazla kullanması nedeniyle çok daha önemli hale geldi. DoubleVerify araştırmasına göre, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana çevrimiçi içerik tüketmek için harcanan günlük süre ortalama 3 saat 17 dakikadan 6 saat 59 dakikaya çıkarak, dünya genelinde ikiye katlandı.

 

Kaspersky’nin kısa bir süre önce gerçekleştirdiği "Tüketicinin iştahı eyleme karşı: Artan dijital bağımlılığın ortasında veri gizliliğinin durumu" başlıklı ankete göre katılımcıların 31'i cihazlarında bir tür virüs bulaşması veya izinsiz giriş olayı yaşarken, bunların yarısından fazlası (53) enfeksiyon veya izinsiz giriş nedeniyle mali kayba uğradı.

 

Aynı zamanda bir başka yaygın endişe, çevrimiçi dünyalarımızın güvenliği konusunda ortaya çıkıyor. Çevrimiçi kullanıcıların 28'inin hesapları saldırı girişimi yaşadı ve bunların büyük bir kısmı (41) sosyal medya hesaplarının hedef alındığını bildirdi. Benzer bir oran (37) e-posta hesaplarını hedeflerken, 31'i kripto para cüzdanlarını gözüne kestirdi.

 

Bununla birlikte, 2020 yılı boyunca ve pandemi sırasında daha fazla kullanıcı siber hijyen kurallarına uymaya, şifrelerinin gücünü ve cihazlarının güvenlik seviyesini izlemeye çalışıyor. Ankete göre katılımcıların 89'u daha yaygın ancak etkili kişisel BT güvenlik eylemlerinden bazılarını benimseyerek gizliliklerini korumak, kişisel bilgilerini güvende tutmak için uygulamaya koyuyor. Benzer şekilde, kullanıcıların 37'si dosyalarını kilitlemek için şifrelemeyi kullanarak verilerinin başka ellere geçmemesini sağlıyor.

 

Kaspersky, kullanıcıların parolalarını daha güçlü ve daha güvenli hale getirmelerine yardımcı olmak için şunları öneriyor:

  • Şifreleriniz en az 15 karakter olmalı. Şifreniz ne kadar uzun olursa o kadar iyi.
  • Tahmin edilebilir şifreler yaratmayın. Doğum tarihiniz, doğum yeriniz, partnerinizin adı gibi kişisel bilgilerin sosyal medya hesaplarınızda bulunma ihtimali vardır.
  • Büyük harfler de olmak üzere, harfleri, numaraları ve sembolleri birlikte kullanın.
  • Parolaları küçük değişiklikler yaparak kullanmayın. 
  • Bütün hesaplarınızı riske atmamak için her hesap için farklı bir parola kullanın.
  • Parolanızın ele geçirildiğini düşünüyorsanız hemen değiştirin.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı