Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının tedavilerinde kullanılan ve refraktif cerrahide dünyada uygulanan en yaygın yöntem olan lazer ameliyatları ile yaklaşık 15 dakikalık bir operasyon sonrasında gözlüklerden kurtulmak mümkün.
Dünyagöz’de yıllardır uygulanan ve yüzbinlerce kişinin göz sağlığına kavuşturulduğu lazer ameliyatları ile ilgili Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Baha Toygar merak edilenleri paylaşıyor.
Gerekli tetkik ve muayeneler yapıldıktan sonra, kişinin göz yapısına göre gerçekleştirilen lazer ameliyatlarının oldukça güvenli olduğunu belirten Op. Dr. Baha Toygar, “Lazer ameliyatlarının başarılı olması için, hastaların bu operasyona uygun olduklarının yapılacak muayenelerle belirlenmesi çok önemli. Gelişen lazer teknolojileri ile hastaların göz numarasından, göz yapılarına kadar pek çok farklı etkeni göz önünde bulunduruyoruz ve bu sayede kendilerini en doğru tedavi yöntemine yönlendirebiliyoruz. Operasyon öncesi muayenenin, ameliyattan bir gün önce gerçekleştirilmesi gerekmekte. Bu muayene sonucunda, hastalarımıza tamamı Dünyagöz’de uygulanan; iLasik, SMILE, INTRALASE LASIK, Topolazer veya Presbiyopi tedavilerinden en doğrusu hangisiyse, bunu uyguluyoruz” diyor.
Hastanın karakteristik özelliklerine göre yöntem belirleniyor
Dünyagöz’deki lazer ameliyatı süreci hakkında detaylı bilgiler veren Op. Dr. Baha Toygar, “Ameliyat öncesinde bahsettiğimiz üzere göz muayenesi yapılır ve hastanın karakteristik özelliklerine göre doğru yöntem belirlenir. Ameliyattan en az bir gün önceki sürede hastalardan makyaj, parfüm, krem gibi kozmetik ürünleri kullanmamaları istenir. Ameliyat sırasında, göze damlatılan damlalar yoluyla uygulanan anestezi ile herhangi bir ağrı hissedilmez ve operasyon süresi her göz için 5-10 dakika civarındadır. Ameliyat sonrasındaki 24-48 saatlik aralıkta da kontrol muayenesi gerçekleştirilerek bir sorun olmadığı teyit edilir. Bunun ardından birkaç gün içinde görüş netleşir ve görme kalitesi artar” şeklinde konuşuyor.
Kimler Lazer Ameliyatı Olabilir?
- 18 yaş üzerinde olan, gözlük veya lens kullananlar
- Göz derecelerinde son yılda 0,50 diyoptriden az değişiklik olanlar
- -10 ditoptriye kadar miyopisi olanlar
- -6 diyoptriye kadar astigmatı ve +4 diyoptriye kadar hipermetropisi olanlar
- Kornea dokusu yeterli derecede kalın olanlar
- Diyabet, romatizma gibi sistematik hastalığı bulunmayanlar
- Gözlerinde göz tansiyonu gibi başka bir hastalık bulunmayanlar
- Ön muayenede göz yapısı ameliyata uygun bulunanlar
Lazer ameliyatı olunacak hastanede dikkat edilmesi gerekenler
- Teknolojik ve hijyenik altyapı
- Hekim deneyimi ve lazer konusundaki uzmanlığı
- Tedavi ve tetkikler için gerekli teknolojik altyapının var olması
- Ameliyatta kullanılacak bütün tıbbi malzemelerin tek kullanımlık olması
- Gözün farklı branşlarında hizmet verilip verilmediği
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı