T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerinin katkıları ile Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ve Brçko Belediyesi tarafından düzenlenen sergide 29 el yazması eser yer alıyor.
Brçko Belediye Başkanı Esed Kadric, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği temsilcisi, Brçko Kamu kayıtlar müdürü, Meclis Başkanı, medya mensupları ve Brçko halkının katılımıyla gerçekleşen açılışta, Brçko Belediye Başkanı Esed Kadric, “Brçko için çok büyük öneme sahip olan bu sergiyi açan Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerimi sunuyor daha büyük projelere enstitü ile birlikte imza atacağımızı ümit ediyorum.” dedi.
Saray Bosna Yunus Emre Enstitüsü yetkilisi Ersin Akbulut yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel en önemli irtibatları ortaya koyacak kaynağın arşivler olduğunu belirterek, “ Uzun bir tarihi süreç içerisinde özellikle Bosna Hersek ile Osmanlı Devletinden olmak üzere daha sonra Türkiye Cumhuriyeti üzerinden düşünüldüğünde bu ilişkilerin ortaya koyulacağı birçok belge daha arşivlerimizde yer almaktadır. Bunun sayısı bile bu ilişkilerin ne kadar yoğun olduğunu ortaya koymaktadır.” Dedi. Ayrıca, “ Yunus Emre Ensitüsü olarak Bosna Hersek’in birçok şehrinde benzer sergiler açacağız fakat bu sergilerin başlangıcının Brçko olmasından dolayı ziyadesiyle memnunuz. Bundan sonraki dönemde Brçko da birbirinden farklı ilgi çekici birçok etkinliğin planlamasını yapmaktayız.” diye konuştu.
Osmanlı dönemine ait 1664 – 1878 yılları arasını kapsayan Brçko bölgesiyle ilgili beratlar, fermanlar, resmî yazışmalar ve devlet görevlilerinin bölgeye atanmasına ait el yazmalarından oluşan Brçko Belediyesi’ndeki sergi 26 Mart’a kadar ziyarete açık kalacak.
Program öncesinde iki kurum arasında yapılan görüşmede Brçko bölgesinde “Tercihim Türkçe” projesinin başlatılması ile ilgili de adımlar atıldı.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı