Pirelli’nin en sert lastiği 2021’de ilk defa F1 Portekiz Grand Prix’de piste çıkıyor

tarafından
95
Pirelli’nin en sert lastiği 2021’de ilk defa F1 Portekiz Grand Prix’de piste çıkıyor

LASTİKLERİ SEÇME NEDENLERİMİZ 

  • Serinin ortasından aynı lastiklerin (C2, C3 veC4) önerildiği iki yarışın ardından Portekiz için en sert C1 hamurlu P Zero Beyaz sert, C2 hamurlu P Zero Sarı orta ve C3 hamurlu P Zero Kırmızı yumuşak lastikler seçildi. 2020’de aynı seçeneklerle önerilen lastiklerin seçiminde pistin özellikleri belirleyici oldu. Portimao pisti, geçtiğimiz Ekim ayında Formula 1 programına ilk kez dahil edilmesinden oldukça kısa bir süre sonra tekrar yarış takviminde yer alıyor. 
  • Geçen yıl Portekiz (ve Türkiye) için tahsis edilen lastiklere bir set sert lastik eklenirken bir set yumuşak lastik azaltıldı. Bu yıl, Portekiz’de sezon boyu uygulanan standarda dönülüyor; sekiz yumuşak, üç orta ve iki sert lastik seti tahsis ediliyor. 
  • Yılın bu döneminde Algarve’de hava oldukça sıcak olabiliyor. Özellikle pistin yer aldığı denizden uzak bölgede sıcaklığın 20 dereceyi aşması beklenebilir. Geçen sene yarış serin koşullarda ve zaman zaman hafif yağmur altında koşulmuştu. 

 

PİST ÖZELLİKLERİ 

  • Portimao, 2008 gibi nispeten yakın bir zamanda açılmasına rağmen klasik bir pisti andırıyor. Değişen eğimlerin bol olduğu pistin düzeni de hata affetmiyor. Pistin oldukça geniş olması ise farklı dizilimleri mümkün kılıyor ve geçişlerde de yardım ediyor. 
  • Farklı viraj türlerinin yanı sıra uzun bir düzlük içeren pist, otomobilin tüm yetkinliklerini test ediyor. Lastiklere yanal ve boyuna talep yüklerken yoğun frenleme de gerektiriyor. İlk Formula 1 yarışına geçen yıl ev sahipliği yapan pist, önceki yıllarda testler için kullanıldı. 
  • En zorlu dönemeçlerden biri olan Portimao virajı, İmola Grand Prix’sindeki Acque Minerali’ye benziyor. Bu iki ortalı sağa dönüşlü virajın yanı sıra Portimao pistindeki virajların pek çoğunun kör olması da zorluğu artırıyor. 
  • Geçen yılki yarışta yeni olan zemin, çok düşük yol tutuşuyla şaşırtmıştı. Bu sene asfaltın olgunlaşmasıyla yol tutuşu artmış olabilir. 
  • Tek pit stop ve orta – sert stratejisinin kazandığı 2020 yarışında Lewis Hamilton kariyerinin 92 şampiyonluğunu alarak rekor kırdı. Lastik aşınmasının ve bozulmasının yeterince düşük olması, Esteban Ocon’un 53 turu orta lastikle tamamlayabilmesini sağladı. 

 

MARIO ISOLA – F1 VE OTOMOBİL YARIŞLARI DİREKTÖRÜ 

“Lastik yönetimi ve daha sert hamurların çalışma aralıklarında kullanılabilmesini sağlamak, bazı nedenlerle geçen yıl Portimao yarışının önemli temalarından biriydi. Ancak bu yıl farklı hava koşulları ve muhtemelen değişim geçiren pist yüzeyi bambaşka bir zorluk olabilir. Yeni lastik yapısı, 2021'in ilk iki yarışında iyi bir performans gösterdi. Şimdi de serinin en sert hamuru ilk kez piste çıkıyor. Bu seçenekler, pistin lastiklere yüklediği ve daha sıcak havayla artan benzersiz taleplere yanıt vermek için tercih edildi. Geçen yılki yarışta her üç hamur farklı stratejilerle kullanıldı. Hava serin ve rüzgarlı, zaman zaman hafif yağmurluydu; pist koşulları da hafta sonu boyunca değişkenlik gösterdi. Yeni zemin düşük yol tutuşunu etkileyen temel unsur olurken ısınma ve tanelenme, lastik performansı açısından belirleyici iki etken oldu.” 

 

MİNİMUM BAŞLANGIÇ BASINÇLARI (düz yarış lastikleri)

EOS EĞİM LİMİTİ

 

21.0 psi (ön) | 

19.0 psi (arka)

-3.25° (ön) | 

-2.00° (arka)

 

       

DİĞER PİRELLİ HABERLERİ 

  • Pirelli’nin tek lastik tedarikçisi olduğu Dünya Ralli Şampiyonası’nın üçüncü etabı geçen hafta Hırvatistan’da asfaltta koşuldu. Yarışı kazanan Toyota pilotu Sebastien Ogier oldu. 
  • Pirelli’nin 11 sezondur tek lastik tedarikçisi olduğu GT World Challenge Europe, bir süre önce Monza’nın ıslak zemininde açılışını yaptı. Porsche, pilotları Klaus Bachler, Matteo Cairoli ve Christian Engelhart ile yarışı kazandı.
  • 2022 yılının 18 inç lastikleri için test programı, Grand Prix’nin ardından İmola’da devam etti. Teste katılan Mercedes pilotları Lewis Hamilton ve Valtteri Bottas, yeni kauçuğu ilk kez denedi.
  • Bir süre önce Barcelona’da gerçekleştirilen Formula 2 ve Formula 3 testlerinde Felipe Drugovich (UNI-Virtuosi), Formula 2’nin, Victor Martins (MP Motorsport) ise Formula 3’ün en iyi zamanlarını yaptı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı