Rektör Budak, “Gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz”

tarafından
80
Rektör Budak, “Gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz”

 Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla “İzmir’in Tarihte İz Bırakan Öncü Kadın Yazarları” konulu sempozyum düzenlendi. Açılış konuşmalarını; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın’ın yaptığı sempozyuma, kadın sorunları üzerine çalışmalar yürüten pek çok akademisyen ve yazar katıldı.

 

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Tarihin her döneminde kadınlar, hayatın tüm alanlarında çalışmalarıyla insanlığın ilerlemesine çok ciddi katkılar sağlamıştır. Ancak ne yazık ki, hem üstlendikleri görevler hem de bu görevler dâhilinde sağladıkları katkılar, görünmez kılınmış; önemsenmemiş veya hak ettiği değeri görmemiştir. Toplumsal tabanda kök salan ayrımcı bakış açısı, kadınlarımızın emeklerinin üstünü örtmüş; bugün varlığımızı borçlu olduğumuz pek çok güzelliğin mimarının gizli kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle kadınlar, üretmeye harcadıkları çabanın yanı sıra, bir de karşılarına çıkarılan yapay engel ve ayrımcılıklarla mücadele etmek durumunda kalmıştır. Bu yaklaşım üzerine inşa edilmiş bir düzen içerisinde aynı çabayı göstermek zorunda olmayan erkekler olarak özellikle bizim yaklaşımımızın çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü tüm bu hatalı davranış biçimi, ne yazık ki, bizlerin ürünü olarak geçmişten günümüze taşınmıştır. Eşit çabaya eşit değer biçmeyen bu anlayışın derhal terkedilmesi için her birimiz emek vermeli ve gelecek nesillere bunu miras bırakmamalıyız” dedi.

 

Ege Üniversitesi olarak kadın sorunları konusuna hassasiyetle yaklaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Budak,  “Ege Üniversitesi, gerek kurumsal politikaları, gerek eğitim-öğretim yaklaşımı gerekse ürettiği değerlerle toplumsal cinsiyet eşitliğinin her zaman arkasında olmuştur. Bizler, kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversite olarak gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz. Kadınlarımızın çabalarını daha görünür kılmak için de aktif bir mücadele içerisindeyiz. Bugün de bu anlamlı gün vesilesiyle, İzmir tarihinde kadın meselelerinde öncü olan kadın yazarları gün yüzüne çıkarmak, İzmir’imizin kadın hareketliliği ve kadın yazını bakımından sahip olduğu örnek duruşu vurgulamak üzere bir aradayız. Bu çalışmaların İzmir’imizin fikir ve sanat hayatına katkı sağlayacağına ve Türkiye’deki kadın çalışmalarında önemli bir boşluğu dolduracağına yürekten inanıyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde ve kadın çalışmalarında emeği olan Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimize tekrar teşekkür ediyorum. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun” dedi.

 

“İzmir tarihinde pek çok ilke kadınlar imza attı”

 

Tarih boyunca İzmir özelinde önemli işlere imza atmış kadınlardan örnekler veren EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın, “Kadınlarımız, pek çok başarılara ve İzmir tarihinde pek çok ilklere imza atmışlardır. Ege Üniversitesi bünyesinde bir BAP projesi olarak yine bugünkü sempozyum ekibiyle birlikte sürdürmekte olduğumuz çalışmaların hem İzmir şehir tarihine hem de kadın çalışmalarına önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu çalışmaları tarihimize gösterilen bir vefa borcu olarak görüyorum. Hocalarımıza katkıları için EKAM adına çok teşekkür ederim. Tabii böyle çalışmaların içine girince arkanızda sırtınızı dayayacağınız bir kurumun, güçlü bir ekibin de olması gerekiyor. EKAM, belki Ege Üniversitesi kadın çalışmalarının görünen yüzü, ama bir de Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı var. Bize bu imkânı veren ve çalışmalarımızı yürütürken Ege Üniversitesi’ne sorumluluk ve aidiyet duygusuyla bağlı olduğumuzu hissettiren Ege Üniversitesi yönetimine, sayın rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan’a teşekkür ederim” dedi.

 

Etkinliğin açılış bildirisini “İzmir’in Öncü Kadın Yazarları Üzerine Yeni Bilgiler” başlığı ile emekli öğretim üyesi, araştırmacı yazar Prof. Dr. Ömer Faruk Huyugüzel yaptı. Daha sonra, Ege Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı Aşk-ı Neva Türk Müziği Kadınlar Topluluğu tarafından “İzmir, Kadın ve Musiki” konseri gerçekleştirildi.

 

Konserin ardından sempozyumun ilk oturumunda, Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sabahattin Çağın, “İzmirli Öncü Bir Kadın Yazar: Evliyazade, Naciye”, Düzce Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi Fatih Alper Taşbaş, “Matbuat Aleminde Kadın Olarak Var Olmak: Evliyazade, Makbule”, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin Mumcu, “Sağlık Cemiyetlerinin Gönüllü Emekçisi, Aydın Bir Kadın Yazar: Hasene Nalan” sunumlarını yaptılar.

 

 İkinci oturumda,  Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyeleri Doç. Dr. Özlem Nemutlu “Hikaye ve Romanlarıyla Hadiye Hümeyra”,  Doç. Dr. Hatice Harika Durgun “İzmir Basın Tarihinde Hatice Baise ve Muallim Dergisi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi Burcu Çakın Erdağ ise “İzmir’in İlk Kadın Milletvekili: Benal Nevzat” konularında sunum gerçekleştirdiler.

 

 Üçüncü oturumda ise, Doç. Dr. Şerife Çağın, “Selanik’ten İzmir’e Yeni Asır’da Bir Kadın Yazar: Rebia Arif Bilgin”, Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi Dilek Yardım  “Basın ve Siyaset Hayatında İzmirli Kadın Yazar: Cevriye İsmail Uyum”, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Gör. Dr. Asuman Gürman Şahin  ise “İzmir’de Eğitimci, Aktivist Bir Kadın Yazar: Vedide Baha Pars” konularında katılımcıları bilgilendirdiler. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı