Salomon Türkiye atleti Mehmet Soytürk, Kapadokya’da rekor kırmak için koşacak

tarafından
267
Salomon Türkiye atleti Mehmet Soytürk, Kapadokya’da rekor kırmak için koşacak

Salomon Türkiye Koşu Takımı sporcusu Mehmet Soytürk, 17 Ekim Cumartesi tarihinde yapılacak BREAKINGFIVE etkinliğinde, Salomon Cappadocia Ultra Trail®’in 63 km’lik parkurunu 5 saatin altında bitirerek rekor kırmayı hedefliyor.

Outdoor sporlarının lider markası Salomon, bir kez daha önemli bir projenin altına imzasını atmaya hazırlanıyor. Salomon Türkiye, her yıl sponsorluğunda düzenlenen ve ülkemizin en büyük spor organizasyonlarından biri olan Salomon Cappadocia Ultra Trail®’in COVID-19 pandemisi nedeniyle bu sene için iptal edilmesinin ardından, aynı tarihte yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

Bu proje kapsamında, Salomon Türkiye Koşu Takımı’nın sporcularından Mehmet Soytürk, Salomon Cappadocia Ultra-Trail’in orta mesafe parkurunda rekor denemesinde bulunacak. Soytürk’ün 63 km’lik parkuru 5 saatin altında tamamlamaya çalışacağı bu özel rekor denemesi, Ekim ayında Salomon’un katkılarıyla BREAKINGFIVE adıyla hayata geçirilecek.

Hedef, 63 km’yi 5 saatin altında tamamlamak

Salomon Cappadocia Ultra Trail® yarışında yer alan üç parkurdan biri olan CMT (Cappadocia Medium Trail) yaklaşık 63 km uzunluğa ve 2030+ metre yükseklik kazanımına sahip, sınırları zorlayan bir parkur olarak biliniyor. Rekor denemesine 17 Ekim Cumartesi saat 07:00’de Ürgüp’te başlayacak Salomon atleti Mehmet Soytürk, CMT parkuru boyunca sırasıyla, İbrahimpaşa, Uçhisar, Göreme, Çavuşin ve Akdağ ilçelerini geçip tekrar başlangıç bölgesi olan Ürgüp’e ulaşacak. Soytürk 63 km’lik bu parkuru 5 saatin altında bitirmeye çalışacak.

Parkur rekoru kırmayı seviyor

Geçtiğimiz sene başında Salomon Türkiye takımına katılan Mehmet Soytürk, takımı temsilen çıktığı tüm yarışlarda zafere ulaşmayı başardı. Sırasıyla katıldığı 38 km mesafeli Manavgat Ultra Oymapınar Dağ yarışını ve 22 km mesafeli Kyzikos Ultra Apostol yarışını kazanırken, sene sonunda da dünyanın en önemli ultra maraton organizasyonlarından biri olan Salomon Cape Town Ultra Trail’deki 68 km/3000+ mesafeli parkuru, 6 saat 38 dakikada tamamladı. Soytürk bu yarışı hem elit rakiplerinin yanında parkur rekoru kırarak kazandı hem de ülkemize muhteşem bir gurur yaşattı. Başarılı sporcu, kariyerinin devam eden bölümünde de, çıkacağı tüm uluslararası yarışlarda ülkemizi ve Salomon Türkiye takımını en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyor.

İkinci kez Kapakdoya’ya çıkacak

Salomon’un başarılı sporcusu Mehmet Soytürk, 2018 yılında Salomon’un daveti üzerine bu parkurda ilk kez önemli elit atletler ile birlikte yarışmış ve parkuru deneyimlemişti. Ultra maraton branşında henüz çok yeni olmasına rağmen 2018 yılında katıldığı yarışta olağanüstü bir performans gösterip birçok elit atletin arasından sıyrılarak genel klasmanda ikinci olmayı başarmış ve dikkatleri üzerine çekmişti.

Salomon Cappadocia Ultra Trail®’in en çekişmeli etaplarından biri olan CMT parkurunda sporcular 63 km koşarken yaklaşık olarak 2000 metre irtifa kazanıyorlar. 2016 yılından bu zamana kadar bir çok sporcunun mücadele ettiği CMT parkurunda bu zamana kadar yapılan en iyi derece 2018 yılında 05:05:51 ile yarışı birinci sırada tamamlayan Alman koşucu Moritz Auf Der Heide’ye ait. Aynı yıl Salomon takımı atleti Mehmet Soytürk de yarışı 05:14:12’lik derecesiyle ikinci sırada tamamlarken, İtalya’nın önemli atletlerinden biri olan Stefano Rinaldi ise 05:21:35’lik süresi ile yarışın üçüncüsü olmuştu.

5 saatin altına düşebilir mi?

Salomon Cappadocia Ultra Trail®’in 63 km mesafe ve 2030 metre tırmanışa sahip CMT parkurunun bir diğer önemli özelliği de, bölgenin coğrafi yapısını oluşturan vadilerden geçiyor olması. Sporcuların, özellikle vadiler arasında yer alan inişli-çıkışlı ve dönemeçli alanlarda süratlerinin düşmemesi için iyi bir kondisyona, atletik yapıya ve disipline sahip olmaları gerekiyor. Mehmet Soytürk de rekor denemesinin başından itibaren süratini korumaya ve Uçhisar, Akdağ gibi önemli tepe çıkışları bulunan parkuru beş saatin altında bitirebilmek için motivasyonunu yüksek tutmaya çalışacak.

Sosyal medyadan canlı yayınlar yapılacak

17 Ekim 2020 Cumartesi 07:00’de başlayacak BREAKINGFIVE hız denemesinde tüm parkur önceden işaretlenecek. Mehmet Soytürk’ün istasyonlar arasındaki geçişleri, koşu boyunca üzerinde taşıyacağı çip vasıtasıyla anlık olarak online platformdan takip edilebilecek. İstasyonlarda da kendisine Salomon Takımı’ndan arkadaşları destek verecek.

Elde edilecek derecenin onayı için Türkiye Atletizm Federasyonundan yetkili bir hakem deneme alanında yer alacak ve mobil sağlık hizmetleri de Mehmet Soytürk’e gerektiğinde destek verebilmek için hazır bulunacak.

Bu büyük rekor denemesine şahit olmak isteyen sporseverler; Salomon, Suunto ve Salomon Cappadocia Ultra Trail® sosyal medya sayfalarından yapılacak canlı yayınlarla, Salomon BREAKINGFIVE’ı anbean takip edebilecekler.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)