Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) Kapsamında İnşa Edilen Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi Açıldı

tarafından
58
Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) Kapsamında İnşa Edilen Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi Açıldı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Avrupa Birliği’nin (AB) finansal desteği ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürüttüğü “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) – Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni” kapsamında inşa edilen Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi’nin açılışı yapıldı. Proje kapsamında kurulan Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi, Gaziantep’te Hayat Boyu Öğrenme’nin yeni adresi olacak. 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından,  Avrupa Birliği (AB) finansal desteği ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) – Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni kapsamında inşa edilen Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi’nin açılış töreni yapıldı. Gaziantep’in Şehitkamil bölgesinde kurulan Halk Eğitim Merkezi, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyeleri için hayat boyu öğrenme kapsamında dil eğitimleri, mesleki, teknik eğitimler ve beceri geliştirmeye yönelik kurslar sağlayacak. Alanında uzman öğreticiler tarafından verilecek dil eğitimleri ve mesleki eğitimler, bireylerin istihdam edilebilirliğini artırırken, bölge halkının sosyo-kültürel gelişimini ve sosyal uyumunu da destekleyecek. 

Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi, Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni kapsamında Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile kuruldu. Gaziantep'te ilin ihtiyaçlarına uygun standartlarda ve modern altyapıda inşa edilen ilk Halk Eğitimi Merkezi olarak yerel yönetimler tarafından büyük takdir toplayan Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi, bünyesindeki 8 sınıfta dil eğitimi ve mesleki eğitim sağlamak için bilgisayar, akıllı tahta, projektörler ve internet sistemi gibi gerekli teknik altyapı ile de donatıldı. Yararlanıcıların çevrimiçi eğitim materyallerine/modüllerine erişimini kolaylaştıracak bir bilgisayar laboratuvarı da Merkez bünyesinde oluşturuldu. Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Şehitkamil bölgesinde kurulan Halk Eğitimi Merkezi, başta anneler olmak üzere ebeveynlerin de kurslara katılımını teşvik etmek için bir çocuk bakım alanına sahip olacak şekilde inşa edildi. 

Gaziantep’te Merveşehir Halk Eğitim Merkezi’nin bahçesinde düzenlenen açılış törenine, T.C. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, AB Türkiye Delegasyonu’ndan Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı Bölüm Başkanı Libor Chlad, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve UNDP Türkiye temsilcileri ile basın mensupları katıldı. Açılışın ardından Halk Eğitim Merkezi’ni gezen T.C. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve beraberindeki heyet, hayat boyu öğrenme kapsamında Gaziantep için önemli bir eğitim kurumu olacak merkezin altyapısını inceledi. 

Merveşehir Halk Eğitimi Merkezi’ni Gaziantep’e kazandıran “Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni” Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan “Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP)’nin bir parçası. TDP’nin Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni; T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülüyor. Türkçe dil eğitimleri ile Türkiye’de ikamet eden geçici koruma altındaki yetişkin Suriyelilerin sosyo-ekonomik entegrasyonunun desteklenmesi ve sosyal uyuma katkı sağlanmasını amaçlayan proje, 18-57 yaşları arasındaki 54,000 Suriyeliye sosyal, ekonomik ve toplumsal hayata katılmaları için gerekli dil becerilerinin geliştirilmesinde destek oldu.   

Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni ile Türkçe dil eğitimleri 25 Mart 2019 tarihinde başladı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, UNDP Türkiye ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin uzmanları tarafından geliştirilen, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan ve dünyadaki benzerlerinden daha fazla insana ulaşan “Harmanlanmış Eğitim Modeli” ile Suriyelilere Türkçe öğretmeyi amaçlayan proje, Türkiye’nin 10 ilinde (Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Mersin ve Şanlıurfa) yer alan Halk Eğitimi Merkezleri ile birlikte yürütüldü. 

Türkiye’de ilk defa yüz yüze ve uzaktan öğrenme yöntemlerinin bir arada kullanıldığı Harmanlanmış Eğitim Modeli, Türkçe dil eğitimlerinden faydalanacak bireylerin uzaktan erişebilecekleri içerikleri e-öğrenme yoluyla takip edebilecekleri, aynı zamanda Halk Eğitimi Merkezlerindeki sınıflarda alacakları yüz yüze eğitimleri birleştiren yeni bir sistem olarak geliştirildi. Bu çerçevede kursiyerler 10 ildeki 53 Merkezde yüz yüze verilen derslere katılırken aynı zamanda, bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi mobil elektronik cihazları kullanarak, sürekli bir internet bağlantısına ihtiyaçları olmadan dersleri uzaktan takip etti.

Proje kapsamında düzenlenen A1, A2 ve B1 seviyesindeki kurslardan bugüne dek toplamda 54.000 binden fazla Suriyeli mezun olurken kursları tamamlayanların 70’ini ise kadınlar oluşturdu. Bu açıdan proje, Türkiye’de ikamet eden geçici koruma kapsamındaki Suriyeli kadınlar ve gençler için işgücü piyasasına erişiminin desteklenmesine, bireylerin ve toplulukların sosyoekonomik bakımdan güçlenmesine de katkıda bulundu.

Dil eğitimlerinin yanı sıra, proje kapsamında bugüne kadar toplamda 316 usta öğreticiye Harmanlanmış Eğitim Modeli eğitimleri verildi ve 10 ilde yer alan 53 Halk Eğitimi Merkezine altyapı ve teknik destek sağlandı.

Uzaktan öğrenme alanında ortaya koyduğu yenilikçi Harmanlanmış Eğitim Modeli ve eğitim verilen kişi sayısı bakımından dünyada bir ilke imza atan Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni, geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler için dayanıklılıklarını artırma, yeni iş ve geçim kaynakları geliştirme, ekonomik hayata katılma ve sosyal uyuma katkı sağlama anlamında büyük fırsatlar yarattı. 

Yenilikçi fikirler, inovasyon ve teknoloji kullanımı ile hem mülteciler, hem de ev sahibi toplulukların hayatlarını iyileştirmeye destek olan Suriye Krizine Yanıt Olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP), Suriye krizi nedeniyle ortaya çıkan sorunlara uzun vadeli, kapsamlı ve yapısal çözüm önerileri getiriyor. 

Ekonomik entegrasyon, sosyal uyum, yerel kapasitenin desteklenmesi ve bölgesel kalkınmayı merkezine alan proje, UNDP’nin sürdürülebilir kalkınma konusundaki 50 yılı aşkın uzmanlığını ulusal ortakların deneyim ve kapasiteleri ve AB’nin finansal desteği ile bir araya getiriyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı