Türkiye’nin geleceğine yön vermek için “Hayal Ettiler” kazandılar

tarafından
80
Türkiye’nin geleceğine yön vermek için “Hayal Ettiler” kazandılar

Kredi Kayıt Bürosu tarafından, gerçekleştirilen “Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Fikir Yarışması’nda” fikirlerin hayata geçmesini desteklemek üzere yarı finale kalan 100 proje, Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’nun GOOINN ile birlikte yürüttüğü girişimciye dönüş programına dahil oldular. Süreci başarıyla tamamlayarak finale kalan projeler, KKB Mentorlarının desteği ile sunumlarını jüri üyeleri karşısında gerçekleştirdiler. Yarışma; gençleri sosyal sorumluluk konusunda bilinçlendirmek, toplumsal ihtiyaçlara çözüm yolları aramak ve bu alanda üretilecek fikirlerin hayata geçirilmesini desteklemek amacıyla 2014 yılından bu yana KKB tarafından südürülüyor. 

 

Türkiye’den ve yurtdışından; önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı 2020 yılı yarışmasında finale kalan 10 fikir arasından birinciliği “Tozlaştır Doğa Dönüşsün” projesi almayı başararak 30 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. 20 bin TL ödül kazanan “Ahududu” projesi ikinciliği alırken,  15 bin TL’lik üçüncülük ödülü ise Torpak projesinin oldu. Findeks’in 10 bin TL’lik özel ödülü ise Levin projesine gitti. Bu ödüllerin yanında da ilk 10'a giren diğer 6 girişimciye de 1.000 TL’lik "Jüri Özel Ödülü" verildi.

 

2020 yılı yarışmasının ilk etabında yüzlerce fikir arasından yarı finale kalmaya hak kazanan 100 proje, finale uzanan yolculukta 10’a inmişti. 2020 yılında sosyal inovasyon temeli üzerinde geliştirilen yarışmada; finansal teknolojiler, sağlık ve tarımdan oluşan proje fikirleri yarıştı.

 

Sosyal faydayı merkezine alarak Türkiye girişimcilik ekosistemini geliştirmek, ekosisteme sosyal girişimcilik alanında yeni oyuncular kazandırmak ve öğrencilerin sosyal fayda konusundaki farkındalığının artmasını sağlamak amacını taşıyan “Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Fikir Yarışması” özgün ve uygulanabilir yaratıcı fikirlerin kıyasıya rekabet ettiği bir ortam da hazırladı. Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenen yarışmaya bu yıl ilk defa sağlık ve tarım alanları da eklendi.

 

Erdoğdu “Dijitalleşme ile girişimcilik hız kazandı”

 

Kredi Kayıt Bürosu Kurumsal İletişim Müdürü Handan Erdoğdu, dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte girişimcilik faaliyetlerinin son yıllarda giderek arttığını belirterek “Hem toplum gelişimine hem de ekonomik büyümeye önemli fırsatlar sunan girişimciliğin ülkemizde daha da yaygınlaşmasını KKB olarak oldukça önemsiyoruz. Bu sebeple 8 yıl önce hayata geçirdiğimiz ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ sosyal inovasyon yarışmasıyla gençlerimizin girişimcilik alanındaki faaliyetlerine destek oluyor, onların özgün ve yaratıcı sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmesine katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Erdoğdu, her yıl artarak katlanan yoğun bir ilgiyle karşılaşan yarışma kapsamında, teknoloji ve inovasyon sirketi GOOINN ile çok kıymetli bir iş birliği gerçekleştirdiklerini de kayderek şunları söyledi;

 

“Bu iş birliği kapsamında yarışmamızdaki bütün projeler GOOINN’in hazırladığı ‘Girişimciye Dönüş Online Platformu’nda sunduğumuz 13 adımlık bir programa dahil oldu. Programın 9 adımını başarı ile tamamlayan başvuru sahipleri, projelerini birer girişime dönüştürme, yatırımcılara sunabilecek kurguya ulaştırabilme imkânı buldu ve ‘Girişimciye Dönüş Programı Sertifikası’nın sahibi oldular. Programı tamamlayan projeler arasında yapılan değerlendirmelerin sonucunda kazanan projeler jüri üyelerimizin değerlenirmesi sonucunda belli oldu. Bu projelerin sahiplerine, ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Fikir Yarışmamıza’ katılarak hayallerini gerçekleştirme imkânı sunabildiğimiz için mutluyuz.” 

 

Çingitaş “Gelecek İnovasyonda”

 

Türkiye’nin ekonomik geleceğine global rekabetin yön vereceğini belirten GOOINN’in Kurucusu Yavuz Çingitaş, inovasyon kültürünün gelişmesinin bu konuda belirleyici rol oynayacağını söyledi. Özellikle gençlere yönelik bu tür proje fikir yarışmalarının önemli bir boşluğu doldurduğuna da dikkat çeken Çingitaş “Küresel rekabette inovatif yaklaşımın artık vazgeçilemez bir değer. Sürdürülebilir ve küresel bir markaya sahip olmak ve bu rekabette bir adım önde olmak buradan geçiyor. İnovasyon olmadan rekabetin olamayacağı bir dönemdeyiz. Hayal Edin Gerçekleştirelim Sosyal İnovasyon Fikir Yarışması bu amaca hizmet eden çok önemli ve çok yararlı  bir yarışma” dedi.

 

Çingitaş, Türkiye’nin İnovasyon İndeksinde 51'inci sırada olduğunu da sözlerine ekleyerek “Ülkemizin en değerli varlığı genç ve iyi eğitimli insan gücüdür. Bu güç değerli marka/ürün/iş modeli ortaya çıkartmak için varını yoğunu ortaya koymak için çalışıyor.  Bizler de bu tür yarışmaların bir parçası olmaktan mutluyuz” diye konuştu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı