Ünlüler, D&R canlı yayınında çocuklara binlerce kitap hediye etti

tarafından
88
Ünlüler, D&R canlı yayınında çocuklara binlerce kitap hediye etti

yşe Tolga moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında D&R Genel Müdürü Dr. Mustafa Altındağ, Herkese Kitap Vakfı Başkanı Bülent Şenver'in yanı sıra Murat Aygen, Melis İşiten, Ceyda Düvenci, Aret Vartanyan ve Ceren Benderlioğlu bu özel gün için bir araya geldiler. Ünlü isimler kitap okumanın önemini anlatarak kitapların kendi hayatlarındaki yerini dinleyicilerle paylaşırken, binlerce kitabı da köy okullarındaki çocuklara armağan etti.

 

 

Kültür ve sanat sevgisini herkese aşılamak için yola çıkan D&R, Herkese Kitap Vakfı'nın başlattığı Kitap Hediye Günü'nü D&R Instagram sayfasında gerçekleşen canlı yayında kutladı. Açılışta yer alan D&R Genel Müdürü Dr. Mustafa Altındağ mağazalardaki Kitapcan kumbaralarının ve kitap okumanın önemine değinirken, Herkese Kitap Vakfı Başkanı Bülent Şenver, vakfın misyonuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Ayşe Tolga'nın moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayına konuk olan Murat Aygen, Melis İşiten, Ceyda Düvenci, Aret Vartanyan ve Ceren Benderlioğlu; kendi kitap alışkanlıklarıyla ilgili soruları yanıtladı.

"Kitapcan kumbarasındaki kitaplar şimdiye kadar 300 köy okulundaki ihtiyaç sahibi çocuklarla buluştu"

D&R Genel Müdürü Dr. Mustafa Altındağ kitap paylaşmanın önemini,"D&R'ın sahiplendiği ve yürüttüğü Kitapcan Kumbara projesi, mağazalarımızda bulunan 200'ün üzerindeki Kitapcan kumbarası ile şimdiye kadar 300 köy okulundaki ihtiyaç sahibi çocukları binlerce kitapla buluşturdu. Herkese Kitap Vakfı Başkanı Bülent Bey'in önderliğinde, kumbaralara bırakılan kitaplar çok güzel tasnif ediliyor ve ihtiyaç duyan yerlere ulaştırılıyor. Kitap okumayı daha da çok yaygınlaştırmamız lazım. Biz de D&R ailesi olarak 1997'ten beri büyük çalışmalar yapıyoruz. Kitaplar bizim için çok özel.  Türkiye'nin kitapçısı olarak bu güzel projeye gönülden destek oluyoruz. Kumbaralara bırakılan ilave kitaplarla pek çok çocuğun yüzünü güldürmeyi amaçlıyoruz. Yetişkinler için de ayrı çalışmalar yapıyoruz, kumbaralardaki hiçbir kitap heba olmuyor. Vakıf, kitapları tasnif ederek her yere ulaştırıyor." dedi.

"İnsanlar tanıdıkları ve tanımadıkları herkese kitapları kalpten bir hediye olarak versin istedik"

Herkese Kitap Vakfı'nın Kurucusu ve Başkanı Bülent Şenver vakfın misyonunu, "Vakfımız kitap okumayı sevdirelim, yaygınlaştıralım ve ulaştıralım diye kuruldu. Artık gençler internet ve cihazlar yüzünden kitaplardan uzaklaşıyorlar. Ancak kitap okumanın zevkini ve faydalarını göz ardı etmememiz gerekiyor. Eskiden kitapları bilgi edinmek için okuyorduk ama aslında onlar ruhun gıdasıdır. Kitap okumak insana, onu insan yapan özellikleri kazandırır. Biz de kitapları sevdirmek, okumayı yaygınlaştırmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için projeler yapıyoruz. Türkiye kitap hediye etme araştırmasında 180 ülkede arasında 140. sırada yer alıyor. Hediye etmeyi beceremiyoruz. Çocuklarımız bizden ne görürse onu yapmaya çalışıyorlar. Biz de en azından bir günlüğüne hediye etmeyi hatırlatalım dedik. İnsanlar tanıdıkları ve tanımadıkları herkese kitapları kalpten bir hediye olarak versin istedik." şeklinde açıkladı.

"Derdimi anlatmak için araştırma kitaplarına merak sardım"

Ünlü oyuncu Murat Aygen kitap merakına dair, "Zaman içinde derdimi anlatmak için araştırma kitaplarına merak sardım. Hala çok okurum hatta aynı anda sekiz on kitabı karıştırırım. İnsanın kendini ifade etmesi için bir yol bulması lazım, ben de bu yolda kitaplarla karşılaştım. Kütüphanemde 4000-5000 civarında kitabım var. İçlerinde nadir bulunan, savaş, devrim ve darbe görmüş koleksiyon kitaplarım da var. Herkese Kitap Vakfı'na ben de çok ciddi miktarda, 1000-1500 civarında kitap göndereceğim." şeklinde konuştu.

"Bana çeyiz olarak kitap kaldı"

Çok erken yaşta okuma alışkanlığı edinen ünlü oyuncu Melis İşiten; Gülseren Budayıcıoğlu, Kafka ve Dostoyevski gibi yazarları beğendiğini söylerek, "Kitap okumayı çok severim. Annemden bana çeyiz olarak kitap kaldı. Bendeki okuma sevgisi kitap okumakla başlamadı. Köşe yazıları, günlük gibi her şeyi okurdum. Annem aynı anda birkaç kitap okurdu, ben de bunu öğrendim. Şimdi ben de çocuklara ışık olabilmek için Kitapcan kumbaralarına kitap bırakacağım" dedi.

"Yaşadıklarımızın örnek olması, diğer insanlara da ışık olması için cesaretle yola çıkan herkes kitap yazabilir"

Oyunculuktaki başarısını yazdığı kitaplarla da sürdüren ünlü oyuncu Ceyda Düvenci, kitap okumanın önemini şu sözlerle ifade etti; "Kitap okurken yeni insanları ve yeni dünyaları tanıyorum. Bence kitap okumak insanın kendine yaptığı en güzel iyiliktir, okuyanları kötülükten uzak tutar. Benim de 5000 kitaplık bir kütüphanem var. Eğer bir kitabı çok sevdiysem içine bir not yazıp parka, uçağa veya taksiye bırakırım. Bu özel gün vesilesiyle ben de Kitapcan kumbaralarına, köy okullarına ulaşmaları için kitaplar bırakacağım." Başarılı oyuncu gelecekteki kitap projesiyle ilgili de kitapseverlere müjde verdi. "Hayatta bir sürü şey yaşıyoruz. Yaşadıklarımızın örnek olması, diğer insanlara da ışık olması için cesaretle yola çıkan herkes kitap yazabilir. Ben de böyle bir kitabın hayalini kuruyorum. 'Balköpüğü' serisinin dördüncü kitabını da tamamlayıp yayınevine teslim etmek üzereyim. Beşinciyi de kafamda tasarlamaya başladım." dedi. 

"On birinci kitabım ise sinema filmi olacak"

Başarılı yazar Aret Vartanyan da her insan için okumanın önemine değinerek, "Nereden başlanırsa başlansın okumak çok önemlidir. Kişinin bilgileri iki senede sıfırlandığı için kitaplara sığınmak, donanım kazanmak çok değerlidir. Hiçbir zaman 'oldum' dememeliyiz." dedi. Üzerinde çalıştığı projeleriyle ilgili de hayranlarını sevindiren ünlü yazar Vartanyan kitap planlarıyla ilgili, "Şu an dokuz kitabım var, onuncusu da geliyor. Benim de kalemim, hayatım, içimdekiler değişiyor. Büyüyor, değişiyor, olgunlaşıyoruz. Son kitabımla bu dönemi kapatacağım. On birinci kitabım ise uzun süredir aklımda olan sinema filmi olacak. Artık dizilere ve filmlere ağırlık veriyorum. Yazmak kendini ifade etme aracıdır, kitap çok satsın diyerek yazılmaz. Bir kelamın vardır, onu iletmek istersin. Kitaplarımla dünyaya açılmak istiyorum. Yüreklere ulaşabiliyorsak farklı yerlerdeyizdir, o yüzden yazmaktan vazgeçemem. Ayrıca bu proje için herkese seslenmek istiyorum. Eski kitaplarınızı değil, yeni aldıklarınızı da paylaşabilirsiniz. Ben kendi adıma üç tane köy okulunun kütüphanesini üstlenmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Zülfü Livaneli'nin Serenad kitabındaki öğretim görevlisi Maya'yı veya Ayşe Kulin'in Aylin'i olmak isterdim"

Kitap okumayı çok erken yaştan beri sevdiğinden bahseden oyuncu Ceren Benderlioğlu, kızıyla beraber biriktirdikleri kitapları ihtiyaç sahibi çocuklarla paylaştığını söyledi. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde rol alan genç oyuncu; psikoloji, cinayet, polisiye, gerilim kitaplarından hoşlandığını belirterek, ileride canlandırmak istediği karakterle ilgili, "Zülfü Livaneli'nin Serenad kitabındaki öğretim görevlisi Maya'yı veya Ayşe Kulin'in Aylin'i olmak isterdim. İnşallah bir gün olur." sözlerini dile getirdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı