İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 27 Eylül 2025’te “Troya” epik operasının prömiyeri ile açtığı 2025–2026 sanat sezonunu, Mayıs ve Haziran aylarında sahneleyeceği zengin bir programla taçlandırıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İZDOB; opera, modern dans, bale, müzikal komedi ve oda müziği konserlerinden oluşan kapanış programıyla sanatseverlere unutulmaz bir final yaşatmaya hazırlanıyor.

Sezon boyunca Troya, Kuğu Gölü, Midas’ın Kulakları, Attila, Fındıkkıran, Figaro’nun Düğünü, Bir Tenor Aranıyor, Don Kişot ve Tosca gibi dünya klasiklerini ve yerli yapımları sahneye taşıyan İZDOB; sezonun finalinde de iddialı yapımlarını izleyiciyle buluşturuyor.

Mozart’ın Ölümsüz Eseri Modern Dansla Buluşuyor

Mayıs ayının açılışı, 2 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te sahnelenecek W. A. Mozart Requiem ile yapılacak. Müzik tarihinin en güçlü dini eserlerinden biri olarak kabul edilen Requiem, bu sezon İZDOB sahnesinde modern dans yorumuyla hayat buluyor. Nisan ayında dört temsille seyirciyle buluşan eser, Mayıs ayındaki son gösterimiyle sanatseverlere etkileyici bir veda sunmaya hazırlanıyor.

Geleceğin Sanatçıları Sahnede

12 Mayıs Salı günü saat 20.00’de sahnelenecek İZDOB Çocuk Balesi Gösterisi, kurumun yetiştirdiği genç dansçıların emeğini sergileyecekleri özel bir program olarak Mayıs ayının dikkat çekici etkinlikleri arasında yer alıyor. Hülya Şeren Nüfusçu, Serhat Nüfusçu ve Pınar Ertürk tarafından sahneye konulan gösteride, İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi sahne alacak. Yapım, kurumun sanat eğitimi misyonunun sahnedeki yansıması olarak öne çıkıyor.

Broadway’in Komedi Klasiği Yeniden Sahnede

Ken Ludwig’in dünyaca ünlü müzikal komedisi Bir Tenor Aranıyor, 14 Mayıs Perşembe ve 16 Mayıs Cumartesi tarihlerinde yeniden sanatseverlerle buluşacak. Rejisörlüğünü Barış Meydan’ın üstlendiği, orkestra şefliğini Orhan Öner Özcan ve Gökmen Fahlioğulları’nın dönüşümlü olarak yürüttüğü yapım, 1930’lar Amerika’sında geçen kurgusu, temposu hiç düşmeyen mizahı ve İZDOB’un genç solist kadrosunun performansıyla sezon boyunca yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Sezonun Son Operası: Tosca

Sezonun son opera prodüksiyonu olan Giacomo Puccini’nin Tosca operası, 21 Mayıs Perşembe ve 23 Mayıs Cumartesi günleri saat 20.00’de Necdet Aydın Sahnesi’nde sahnelenecek. 31 Mart’ta prömiyeri gerçekleştirilen yapımın orkestra şefliğini Roberto Gianola, rejisörlüğünü ise Yiğit Günsoy üstleniyor. Aşk, politik baskı ve güç ilişkileri temalarını işleyen “Tosca”, İZDOB Korosu ve İZDOB Çocuk Korosu’nun da sahne aldığı görkemli prodüksiyonuyla sezonun unutulmaz temsillerinden birini izleyiciyle paylaşmaya hazırlanıyor.

Dört Viyolonsel, Tek Bir Ses

Klasik müzik severler için 22 Mayıs Cuma günü saat 20.00’de Necdet Aydın Sahnesi’nde İZDOB Cello Quartet konseri gerçekleştirilecek. İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın viyolonsel sanatçıları E. Deniz Polater, Ece Bal, Gülin Soydan ve Pelin Odabaşı’ndan oluşan dörtlü, oda müziği repertuvarının seçkin örneklerini izleyiciyle buluşturacak.

Sezonun Perdesi Çocukların Sesleriyle Kapanıyor

2025–2026 sanat sezonunun finali, 5 Haziran Cuma günü saat 20.00’de Necdet Aydın Sahnesi’nde gerçekleştirilecek İZDOB Çocuk Korosu Konseri ile yapılacak. Koro şefliğini Başar Ünal’ın üstlendiği konserde, İzmir Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu sahne alacak. Sezon boyunca Tosca operasında da yer alan genç sanatçılar, kapanış konseriyle hem yıl içindeki emeklerini taçlandıracak hem de sezonun perdesini coşkulu bir programla kapatacak.

Eser biletleri; Bornova Kültür ve Sanat Merkezi gişelerinden, “Sanat Cepte” mobil uygulamasından ve Biletinial üzerinden temin edilebilir. İZDOB’un güncel etkinlik takvimine ve eser bilgilerine www.operabale.gov.tr adresinden ve kurumun resmi sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı