Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 8 yolu

tarafından
48
Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmenin 8 yolu

Ancak Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabildiği unutulmamalı diyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Bayramda diyet yapmak yerine beslenmede dengeyi öğrenmek çok daha önemli” açıklamasında bulundu. 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, Kurban Bayramı’nı sağlıklı atlatmak için 8 önemli tavsiyede bulundu:

Kurban etini dinlendirildikten sonra tüketin

Kurban eti kesildikten hemen sonra serttir ve pişmeye uygun değildir. Kesim işlemi sonrası eti; 24 saat boyunca 3-5 derecelik uygun bir ortamda, bir buzdolabı poşeti içerisinde dinlendirmek gerekir. Böylelikle olgunlaşan et yumuşayarak pişmeye uygun hale gelir. Aksi durumda yeni kesilmiş et tüketimi şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Et pişirme yöntemine dikkat edin

Et kendi yağında pişirilmeli, ekstra yağ eklenmemeli. Özellikle ızgara, haşlama ve fırınlama yöntemlerinden biri tercih edilmeli. Eti mangalda pişirmenin en doğru yöntemi ise ateş ile et arasında en az 20 cm olması ve etin kömürleşecek kadar uzun sürelerde pişirilmemesidir. Aksi takdirde et ateşe çok yakın olursa akrilamid dediğimiz kanserojen bir madde ortaya çıkar. Doymuş yağ içeriği yüksek olan kırmızı eti tüketirken yüzeyde görünen yağlar dışında içinde de görünmez doymuş yağlar olduğu unutulmamalı. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olan kırmızı eti özellikle kalp-damar hastaları ve kolesterolü yüksek olan bireyler dikkatli tüketmeli. 

Etin yanında salata veya sebze tüketin

Et ile salata ve/veya zeytinyağlı sebze yemeklerinin tüketimi hem öğün içeriğinin vitamin ve mineral olarak daha zenginleşmesini sağlıyor hem de lif yani posa içeriği sayesinde sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına destek olur. 

Et tüketirken üzerine limon sıkın

Etin üzerine limon sıkılmalı, sonra da bekletmeden hemen tüketilmeli. Bu sayede limon içeriğindeki C vitamini sayesinde etteki demirin vücuttaki emilimini artırır. Çok nankör bir vitamin olan C vitamini hava ile temas esnasında bile vitamin kayıplarına uğradığı için hızlı tüketimi çok önemli. 

Günün sadece 1 öğününde kırmızı et tüketin

Öğle veya akşam yemeğinde et tüketilecekse diğer ana öğünde mutlaka sebze yemeği tercih edilmeli. Böylelikle et tüketim miktarı uygun seviyelerde tutularak fazla kalori ve doymuş yağ alınmaz, kilo kontrolüne katkı sağlanır.

Meyveli-sütlü hafif tatlılar tüketin

Kırmızı et tüketilen, özellikle miktarı artırılan günlerde sonraki öğünlere yüklenmemek ve kalori dengesini sağlamak için daha hafif olan; magnolia, yoğurt bar, puding, supangle gibi meyveli-sütlü tatlılar tercih edilmeli. Eğer şerbetli tatlı tüketilecekse paylaşılmalı ve en fazla yarım porsiyon tüketilmeli. Tatlı tüketiminin olduğu aynı gün veya ertesi gün kahvaltıda karbonhidrat tüketimine dikkat edilmeli yani ekmek tüketilmemelidir. 

Bol su için

Özellikle hayvansal proteinlerin alındığı günlerde su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 2-3 litre su alımına mutlaka özen gösterilmeli. 

 Hareketi artırın

Özellikle ikramların bol olduğu bu dönemde alınan kalorilerin harcanması ve sindirim sisteminin iyi çalışması için günlük 30 dakika ile 1 saat arası yürüyüşler yapılmalı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı