Ayvalık Endüstriyel Peyzajı başlığıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ayvalık’ın kültürel mirasını çocuklarla buluşturmayı amaçlayan farkındalık projesi “Müzem Ayvalık”, Ayvalık Belediyesi öncülüğünde hayata geçiyor. Proje; Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürlüğü’ne bağlı müzeler, Ayvalık Alan Başkanlığı, Ayvalık M. Rahmi Koç Müzeleri ve Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi’ne bağlı Ayvalık Taksiyarhis Anıt Müzesi’nin iş birliğiyle yürütülecek.

Kültürel miras bilinci çocuklarla buluşuyor

İki aşamalı bir yapılandırmaya sahip proje kapsamında çocukların;

-Ayvalık’ın kültürel miras öğelerini tanımaları,

-Müzelerin değeri ve işlevi hakkında bilinç kazanmaları,

-Miras ve koruma kültürünü öğrenmeleri,

-Ayvalık’ın UNESCO Dünya Mirası sürecine hâkim olmaları,

-Tarihi kent dokusundaki önemli alanları keşfetmeleri amacıyla eğitimler, etkinlikler, atölye çalışmaları ve saha gezileri gerçekleştirilecek.

Eğitimler Zeytin ve Zeytinyağı Galerisi’nde başlıyor

Projenin ilk aşamasında çocuklar, Ayvalık Belediyesi Zeytin ve Zeytinyağı Galerisi’nde 6 saatlik temel eğitim programına katılacak. Bu eğitimlerde UNESCO miras süreci, müzecilik, kültürel miras öğeleri ve Ayvalık’ın tarihi yapıları hakkında bilgilendirmeler yapılacak.

İkinci aşama: Müzeler ve tarihi yapılarla dolu iki aylık keşif süreci

Eğitimlerin ardından çocuklara, proje yönergesinin ve rehber haritanın yer aldığı özel bir ürün dosyası teslim edilecek. Yaklaşık iki aylık süreçte öğrenciler; müzeleri, simge yapıları, tarihi alanları ve kent belleğine önemli katkı sunan yapıları ziyaret ederek gözlem ve keşif odaklı çalışmalarını tamamlayacak.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,“Çocuklarımızın kültürel mirasımızı tanıması, anlaması ve koruma bilinciyle büyümesi geleceğimiz için büyük bir kazançtır. ‘Müzem Ayvalık’ projesiyle hem kentimizin UNESCO yolculuğuna değerli bir katkı sunuyor hem de çocuklarımızı kültürel bir farkındalığın parçası yapıyoruz. Ayvalık’ın mirasını, onu geleceğe taşıyacak kuşaklarla birlikte korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı