Ünlü Macarlarin hatirlari sanat eserine dönüstü!

tarafından
42
Ünlü Macarlarin hatirlari sanat eserine dönüstü!

Macar Kültür Merkezi, “Hungarikonlar” başlığıyla ünlü Macarların hatıraları ve bunlardan ilham alan eserlerin yer aldığı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, 26 Haziran – 31 Ağustos tarihlerinde sanatseverleri bekliyor.

Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında duayen gazeteci Tamás Kárpáti’nin koleksiyonunda yer alan ünlü Macarların hatıraları ve onlardan ilham alan eserlerden oluşan “Hungarikonlar” sergisine Tekirdağ’dan sonra İstanbul’a taşıyor.

26 Haziran – 31 Ağustos 2024 tarihlerinde ziyarete açık olacak sergi gazeteci, editör, yayıncı, yazar, sanat koleksiyoneri Tamás Kárpáti’nin kişisel koleksiyonundaki eserlere yer veriyor. Koleksiyon, kendi alanlarında ün yapmış Macarların yaklaşık olarak 200 adet şahsi eşyasının seçkin sanatçıların “müdahalesi”yle sanat eserine dönüştürülmüş halini içeriyor.

“Hungarikonlar” arasında yer alan Oscar ödüllü film yönetmeni László Nemes Jeles’in papyonundan yapılmış bir tablosu; Nobel Ödülü sahibi Katalin Karikó’nun pipeti; Macaristan’ın tek Altın Top sahibi Flórián Albert’in forması; Macar astronotların uzaydan getirdiği örnekler; Balázs Taróczy’nin Wimbledon ödüllü tenis raketi; en ünlü jokeyin çizmeleri ve en hızlı Macar yarış atının nalı gibi hatıra nesneleri seçkin Macar sanatçılar tarafından heykellere, resimlere ve enstalasyonlara dönüştürülüyor.

Bu koleksiyon ve sergi ayrıca, Londra Olimpiyatları ve Milano Expo 2015‘te sergilendi, Macaristan’da en önemli müzelerde ziyaretçilerle buluştu, Macar Olimpiyat Komitesi Fair Play Diploması ve Macar Brands Ödülü’ne layık görüldü.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı