BİZ KİRLETİYORUZ ONLAR TEMİZLİYORLAR

tarafından
345
BİZ KİRLETİYORUZ ONLAR TEMİZLİYORLAR

İSTANBUL AŞIĞI RUSÇA KONUŞAN VATANDAŞLARDAN DERS GİBİ ÖRNEK DAVRANIŞ

 

İstanbul Aşığı Güzel Yürekli İnsanlar

İstanbul’a yerleşmiş insanlardan bir grup yabancı kökenli güzel yürekli insan, yıllardır sık sık 10-15 kişilik gruplar halinde toplanarak İstanbul adalarına gidiyorlar ve ormanlık alanlarda sahillerde piknikçilerin bıraktığı çöpleri toplayıp cam, kağıt, metal ve plastik şeklinde de ayrıştırarak torbalara doldurup yetkililere teslim ediyorlar. Yıllardır gerçekleştirdikleri bu eylem için adalar belediyesinden de destek ve takdir gören bu güzel yürekli insanların en büyük özellikleri ise eski Sovyetler Birliğinin çatısı altında Rusca konuşan vatandaşlardan oluşması.

 

Belarus Güzellik Kraliçesi Çöp Topladı

90’lı yıllarda bir çok moda kataloğunda çalışma fırsatı yakaladığım Belarus’un (Beyaz Rusya) tesçilli güzellerinden Eva Sveltovich’in de bu grupla birlikte Adalar’da çöp toplama etkinliğine katılacağını öğrenerek onlarla buluştum. Etkinlik Allla Yetişen tarafından kurulan ve yönetilen www.zdesvse.com adlı web sitesi tarafından organize ediliyor, web portalının İstanbul’da yaşayan okurlarından oluşan bu güzel insanlar her hafta whapsapp’ta kurdukları grup sayesinde haberleşerek bir araya geliyorlar ve Adalar Belediyesi’nin de izni ve destekleri ile çöp toplama kampanyasını gerçekleştiriyorlar.

 

Her Meslekten Çalışanlar Var.

Grupta Ukrayna’dan Belarus’a Kazakistan’dan Rusya’ya kadar bir çok ülkenin rusça konuşan ve Türkiye’de yaşayan vatandaşlar var. Bu vatandaşlar içinde gazeteciden doktora, muhendisten ressama, yazardan tercümana, sporcuya, fotoğrafçıya kadar bir çok meslekten insan bulunuyor. Etkinliğe gelen bu insanlar, çocuklarını da getirerek onları sorumlu bir birey olarak yetişmeleri için çaba sarfediyorlar.

 

 

Türkiye’de Rusca Konuşan İnsanlar Platformu

Çöp toplama etkinliğini organizasyonunu yapan zdesvse.com Türkiye’de Rusça konuşanlara yönelik en popüler ve erişilebilir eğitim, sanat, kültür ve toplumla ilgili konuları içeriyor. www.zdesvse.com adlı web sitesinin en önemli misyonu ise Türkiye’de yaşayan rusca konuşan herkesi bir araya getirmeye çalışmak, onlara kültür, sanat, kadın, sağlık adına her türlü haberleri ulaştırmak. Portal’ın en önemli misyonlarından biri ise asla politik siyasi haberlere yer vermemesi. Site Türkiye’de kişisel markalar bir araya toplayan bir Platform, Türkiye’de ve yurtdışında Rusça konuşan uzmanlar için ilk akla gelen ve tek Rusça uzmanlaşmış bilgi ve arama Portalı. Site kültür, sanat, sosyal ve eğitim projeleri ve etkinlikler organize ediyor ve destek veriyor. Aktif ve istikrarlı çalışan, Rusça konuşan uzmanların yurtdışındaki (Ana dili Rusça olmayan bir ülkede Rusça konuşan bir nüfusa yönelik) tek arama sistemi olan özel bir portal.

Web sitesinin Instagram, Facebook, ve Twitter hesaplarına @Zdesvse_com uzantısı ile ulaşmak mümkün.

 

Haber; Yaşar Şenyüz – Fotoğraflar; Marina Bulduk

989-Adalar Çüp Toplama