Borsakarası İlk Ürününü Verdi

tarafından
40
Borsakarası İlk Ürününü Verdi

İlklerin öncüsü İzmir Ticaret Borsası’nın T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü iş birliğinde başlattığı çalışma ilk meyvesini verdi. “Borsakarası” adı verilen üzüm çeşidi Milli Çeşit listesine adını yazdırdı.

2019 yılında Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile İzmir Ticaret Borsası arasında, adı Borsa tarafından verilecek bir üzüm çeşidi geliştirilmesine yönelik başlatılan teknik çalışmalar sonucunda ilk ürünler alındı. 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü üretim bağlarında yapılan törenle “Borsakarası” üzümünün tanıtımı gerçekleştirildi.

Etkinliğin katılımcıları İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Zincircioğlu, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Kurum Müdürü Akay Ünal, İzmir Ticaret Borsası Meclis Üyeleri Engin Olgunca, Murat Şenay, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, her iki kurumun teknik ekibi ve üreticilerden oluştu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İlhan Zincircioğlu, Borsa’nın, tarımsal ürün ve üretimi destekleyen projeleri ve çalışmaları ile sadece ilimizde ve bölgemizde değil; ülke genelinde de tarım ve tarım ürünleri ticaretine yön veren bir kuruluş olduğunun altını çizerek, “Borsamız kotasyonundaki önemli ürünlerimizden biri olan çekirdeksiz kuru üzümde dünya ticaretine yön veren, referans fiyatları belirleyen ülke Türkiye; kurum ise İzmir Ticaret Borsası’dır. Çekirdeksiz kuru üzüm ile ilgili olarak devamlı dirsek temasında olduğumuz hatta kardeş kurum olarak gördüğümüz Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü de bugüne kadar üzüm ile ilgili yürüttüğümüz birçok projede teknik desteğini bizden esirgememiştir. Özellikle bu konuda onlara çok teşekkür ederiz.” dedi.

Zincircioğlu, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir Ticaret Borsası arasında, adı Borsa tarafından verilecek bir üzüm çeşidi geliştirilmesine yönelik çalışmaların 2019 yılında başladığını belirterek, “Yoğun çalışmalar sonucunda, 27 Mart 2023 tarihinde, Meyve/Asma Tescil komitesince yapılan değerlendirme neticesinde “Borsakarası” üzüm çeşidimiz milli çeşit listesine girmeye hak kazandı. Dünya üzüm ticaretinde akla ilk gelen kurum olan İzmir Ticaret Borsası, “Borsakarası” çeşidi ile üzüm sektöründe de bir üzüm çeşidine adını vererek ismini ölümsüzleştirmiş, Enstitümüzün çabaları ile zengin üzüm koleksiyonuna sahip ülkemizin milli çeşitlerine bir çeşit daha kazandırılmış ve ülkemizin yerel üzüm çeşitlerinin değer ve önemine dikkat çekilmiş oldu. Enstitümüze sonsuz teşekkürlerimi sunmak isterim.” diye konuştu.

Özellikleri göz önüne alındığında hem sektörün hem de tüketicinin beğenisini kazanacağı düşünülen çeşidin yakın bir zaman sonra market ve pazarlarda yerini alması için gerekli çalışmaların ve tanıtımların yapılması için de gayret edeceklerini belirten Zincircioğlu, “Borsakarası”nın sektöre hayırlı olmasını diledi ve “Zorlu bir sezon geçiren üzüm sektörüne de bereketli, bol kazançlı bir yıl diliyorum.” dedi.

Manisa Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına konuşma gerçekleştiren Kurum Müdürü Akay Ünal ise bağcılığın bölgemiz ve ülkemiz için önemli tarımsal üretimlerinden biri olduğunu, bağcılığın ve yeni çeşitlerin geliştirilmesi, sektörün kazanımlarının arttırılması için çok yoğun çalışmalar yaptıklarını belirtti. Ayrıca, İzmir Ticaret Borsası ile uzun yıllardır uyum içinde pek çok proje yaptıklarını, “Borsakarası” üzüm çeşidi ile bu projelere bir yenisinin eklendiğini belirtti. Şimdiki amaçlarının “Borsakarası”nı ticari hayata bir an önce kazandırabilmek olduğunu ifade eden Ünal, gelecekte övgüyle bahsedilecek bir üzüm çeşidi olması için ortak çalışmalara devam edilmesi gerektiğini de belirtti.

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak da katılımcılara projenin başlangıcından bugüne kadar iki kurum tarafından yürütülen çalışmalar ve “Borsakarası” çeşit isminin tescil süreci hakkında bir bilgilendirme yaptı.

“Borsakarası” nedir?

Başta çocuklar olmak üzere son tüketicinin en çok sevdiği çeşitler arasında yer alan çekirdeksiz üzümler kategorisindeki “Borsakarası”; mavi-siyah ve orta erkenci bir çeşittir. Ortalama salkım ağırlığı 450 ggram ve verimi 3.000-3.500 kg/da’dır. “Borsakarası” doğru hasat zamanı sonrası kurutma işlemleri yapılarak kurutmaya da elverişli bir çeşittir. Tane iriliği açısından TS 3411 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Standardındaki sınıflandırmaya göre çok iri (Jumbo) sınıfında yer almaktadır. Ayrıca; kuru üzüm duyusal testinden de yüksek puan almış bir çeşittir. Yeni üzüm çeşidinin tanıtım faaliyetleri ve ülkemizin farklı ekolojilerindeki adaptasyon çalışmaları da sürmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı