“Yeni mezunlar 8-10 civarında kariyer edinecek”

tarafından
200
“Yeni mezunlar 8-10 civarında kariyer edinecek”

BİDER Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner Gürsoy, toplantıda yaptığı konuşmada, Endüstri 4.0’ın bizi siber fiziksel robotlar dünyası ile tanıştıracağını söyledi. “Dördüncü sanayi devrimi belli iş pozisyonlarının sonlanmasına yol açacak. Buralarda işsizlik oluşma ihtimali mevcut.”
Gürsoy, mevcut iş gücüne farklı alanlarda yetkinlik kazandırılarak, işsizlik yerine yeni kariyer edinmenim mümkün olacağını hatırlatırken “İş gücünün yetkinlik dönüşümü bizler için hayati olacak. Eğitim bugüne kadar olduğundan çok daha önemli olacak. Formatı ve eğitim yöntem -teknikleri daha da gelişecek” dedi.
Gelecekte yetkinlik tabanlı diploma, sertifika ve rozet eğitimlerinin öne çıkacağı bir dönem olacağını değerlendiren Gürsoy, yeni mezunlarda 8-10 farklı kariyer edinme ihtiyacının doğacağını belirtti.

Gürsoy ayrıca şunları kaydetti: “Yükseköğretim sisteminin 3 yıllık lisans ve lisans eğitimine entegre yüksek lisans eğitimleriyle uzmanlaşılacak bir formata dönüşmesini bekliyorum. Böylece öğrenciler uzmanlık alanlarında odaklaşmaya geçebilecek.”
Prof. Dr. Gürsoy, başarılı bir yükseköğretim yolculuğu ve kariyer serüveni için ilk ve en önemli adımın üniversite ve program tercihi olduğuna inandığını belirtti.

“Bireye göre tasarlanmış müfredat yapısına geçilecek”

“Başarısız insan yok, yanlış tercih yapmış insanlar var” yaklaşımıyla bireye özgü doğru tercihlerin öne çıkması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, “Bunun için tavsiyem bilimsel kişilik envanterlerinin daha yaygın kullanılmasıdır. Liseden itibaren davranışsal olgunluk yaşı kabul edilen 16 yaş üstündeki öğrencilere mesleki eğilim testlerinin yapılması faydalı olacaktır. Öğrencinin güçlü yönleri keşfedilerek bunlar üzerinde üniversite ve program tercihleri inşa edilmelidir. İstanbul Okan Üniversitesi olarak bunu ücretsiz olarak adaylarımıza sunuyoruz. Bireye göre tasarlanmış müfredat yapılarına geçmek de yakın zamanlarda hayal olmayacak. Ne okuduğunuz kadar, neyi nasıl okuduğunuzun çok daha öne çıkacağı bir döneme giriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)