Artık harçlıklar dijitalde harcanıyor!

tarafından
197
Artık harçlıklar dijitalde harcanıyor!

Pandemi her alanda olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarında da değişimin önünü açtı. Bu dönemde yükselen online alışveriş çılgınlığı artık çocukların da tercihi. Anneler ve çocuklar odağında çalışan markalara danışmanlık ve iç görü hizmetleri sunan, “Anneleri Anlayan Marka Olmak” kitabının yazarı Esra Baykal, Mart ayının son iki haftasından itibaren harçlıkların online harcama oranının yüzde 82’ye ulaştığını belirtti. 

Baykal, pandemi sürecinde 3-14 yaş aralığındaki çocukların alışveriş alışkanlıklarında yaşanan değişimi anlattı.

Pandemi ile birlikte çocuklar sıkılmayı ve sabrı öğrenmek zorunda kaldılar. Anında erişemedikleri oyuncakları beklemeyi öğrenirken, bir yandan da fiziksel oyuncaklar kadar mobil oyunlara da yöneldiler. Gaming pazarının rekorlar kırdığı 2020 yılında yepyeni oyunlar gündeme gelirken, çocukla sürdürülebilir ilişki kurabilen oyun firmalarının ziyaret, oyunda kalma ve oyun içerisindeki aksesuar ve ürünlerden satın alma oranları ciddi yükselişler kaydetti.

Dolayısıyla çocukların daha çok ilgilendiği mobil oyunların alışverişi de tetiklediği gözlendi. Sadece oyun içerisinde satın alınan aksesuarlar değil, bu oyunların logoları ve karakterlerinin yer aldığı giyim ve aksesuarlar da oldukça ilgi çekmeye başladı. Şu anda Brawl Stars, Minecraft, Roblox, Fortnite ve Pubg çocukların hayatına büyük oranda nüfuz etmiş gibi görünüyor. YouTube üzerinden oyun videolarını takip ediyorlar, oyunla ilgili dergi ve kitaplar okuyorlar, tişörtlerini giyiyorlar. Bu da oyun firmaları ile pek çok anlamda iş birliği yapılmasını gerekli kılıyor.

Tüm bunların yanı sıra örgün eğitimin eve dönmesi, aileleri hem sosyal, hem de ekonomik anlamda farklı bir yaşam biçimine zorladı. Evden çalışan aileler, iş ve ev arası dengeyi kaybederken, çocukları ile vakit geçirme süreleri uzadığı için içerik yaratmak zorunda kaldılar. Bu da kutu ve online oyunların satın alımına, oyuncak alışverişine ve YouTube izlenme oranlarına yansıdı.

Dijital içeriklere ilgi gittikçe artıyor

Bu dönemde ekonomik belirsizliğe rağmen annenin birleştirici gücü de daha ön plana çıktı.  Annenin hassasiyetinin ve çocukla ilgilenme yükünün arttığı bu dönemde, yaptığımız araştırmalar gösterdi ki, pandemi döneminde evde çocukla oyun oynama oranı %22 artış gösterdi. Google Trendlerine baktığımızda ise Türkiye, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde “Çocuklar için eğlenceli oyun/içerik/oyuncak/zaman geçirme” aramalarının ciddi oranda yükseliş yaşadığını gördük. Çoğunlukla annelerin önderliğinde ilerleyen bu aramalar, “Çocuklarını en yakın arkadaşları olarak gören annelerin” daha kaliteli zaman geçirme motivasyonlarından kaynaklanıyor.

Çocuğunun eğitiminden geri kaldığını düşünen pek çok anne, online kaynaklarla birlikte, YouTube videolarına ve ihtiyaç duydukları kitapları e-ticaret sitelerinden temin etmeye yöneldiler. 1500 anne ile gerçekleştirdiğimiz araştırma bize annelerin %84 oranında çocukları ile ilgili sorunlara internet üzerinden çare aradığını gösterdi.

Çocukların da ebeveynleri gibi içerisinde kendi yaşamlarına katacakları ürünler ve bilgiler için YouTube’u tercih ettiklerini görüyoruz. Markaların bu dönemde YouTube kanallarına ekledikleri çocuk odaklı içerikler de trendin ne derece büyük olduğunu gösteriyor.

Pandemi çocukların harçlıklarını da vurdu!

Yapılan araştırmalara göre okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesi sonucunda Mart ayının son iki haftasında harçlıkların online harcama oranı yüzde 82’ye ulaştı. Karşılaştırmak gerekirse Mart ayından önce kullanıcıların yüzde 32’si harçlıklarını online olarak harcıyordu. Karantina döneminde harçlıkları biriktirme oranı da yüzde 30’dan yüzde 45’e yükseldi. Çocukların evde olması, okulların kapalı olması gibi etkenler de çocukların aldığı ortalama haftalık harçlık miktarının %20 civarında düşmesine neden oldu.

Bu dönemde özellikle doğum günü zamanlarında ve 23 Nisan haftası WhatsApp ile harçlık isteme oranları ciddi artış gösterdi. Bundan sonraki dönemlerde de bu trendin özellikle özel günlerde devam edeceği öngörülüyor.

Yaz döneminde tekstil harcamalarında artış bekleniyor

Türkiye’de “Beslenme çantası” arama sorguları 2019 yılı Okula Dönüş döneminde %180 artmıştı ancak 2020’deki kısıtlamalar nedeniyle fazla kullanılamayan beslenme çantalarının 2021 eğitim döneminde kullanılacağı, dolayısıyla bunun da satışlara negatif yansıyacağı öngörülüyor. Ancak aynı şey okul kıyafetleri için geçerli olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü çocuğun fiziksel gelişimine paralel olarak 2021’de yine bu ihtiyaç gündeme gelmeye hazırlanıyor. Evde kalmışlığın verdiği sıkışmışlık hissi ile yaz döneminde gözlemlediğimiz tekstil alışverişindeki artışın ise yeniden ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)