Başkan Yıldızlar: “Çiftçinin aracı haczedilmesin”

tarafından
149
Başkan Yıldızlar: “Çiftçinin aracı haczedilmesin”

Çiftçilerin borçları karşılığında traktörlerinin ve ekipmanlarının haczedilmesine tepki gösteren İYİ Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, “çiftçinin aracı haczedilmesin, üretemeyen, işleyemeyen çiftçi nasıl olur da borcunu öder?”
Yüksek maliyetler nedeniyle, üretim yaparken borçlanmak zorunda kalan çiftçi, borçlarını ödeyemiyor. Hasat mevsiminden sonra da yetiştirilen ürünlerin maliyeti karşılayacak fiyattan satamaması haciz olaylarına neden oldu. Konuyla ilgili İYİ Parti Çanakkale İl Başkanı Selahattin Yıldızlar yazılı bir açıklama yaparak, konunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEK YERİNE ENGELLEYECEK ADIMLAR ATILIYOR”

Özellikle bankaların çok yüksek faizlerle verdiği kredilerin üretime ve çiftçiye zarar verdiğini dile getiren Başkan Yıldızlar, “Bankalar, üretim yapmak isteyen çiftçiye verdiği kredilerin 2 katını geri alıyor. Çok yüksek faiz oranlarıyla verilen kredilerin geri ödemesini yapamayan çiftçi toprağından oluyor, traktöründen, aracından gerecinden, hayvanından oluyor. Çiftçinin aracı haczedilmesin, üretemeyen, işleyemeyen çiftçi nasıl olur da borcunu öder? Çiftçinin üretimini desteklemek yerine, engelleyecek adımlar atılıyor” dedi.

“HİÇ Mİ VİCDANINIZ SIZLAMADI”

Türk çiftçisinin ürünlerinin tarlada kaldığını hatırlatan Yıldızlar, “Üreten çiftçimizin de ürünü tarlada kalıyor. Hükümet, yurt dışından yüzde sıfır vergi oranıyla ithal tahıl getirirken, benim Çanakkale’min çiftçisi tarlada ürününü yok pahasına satıyor. Maliyetine satıyor. Geçinmek zorunda kalan çiftçi krediye başvuruyor. Sonuç yine haciz. Çiftçiyi desteklemesi için kurulan Ziraat Bankası, 1 milyar Dolar gibi devası bir krediyi yurt dışında adı bilinmeyen kişilere veriyor. Ayşe Teyzenin fasulyesini yetiştirmek için kullandığı araçları, Ahmet Amcanın domatesini gübrelemek için kullandığı gereçleri, yurt dışına aktarırken hiç mi vicdanınız sızlamadı? Daha ne kadar ülkenin çiftçisinin sırtına yük olacaksınız?” ifadelerini kullandı.

ÇANAKKALE – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)