CHP’li Sındır; “Basın emekçilerinin ve basın özgürlüğünün tutsak olduğu bir ülkede halkın haber alma özgürlüğü de parmaklıklar ardındadır”

tarafından
148
CHP’li Sındır; “Basın emekçilerinin ve basın özgürlüğünün tutsak olduğu bir ülkede halkın haber alma özgürlüğü de parmaklıklar ardındadır”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Basın emekçilerinin ve basın özgürlüğünün tutsak olduğu bir ülkede halkın haber alma özgürlüğü de parmaklıklar ardındadır” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için bir basın açıklaması yayınladı. Yayınladığı açıklamada Türkiye’de basın emekçilerinin her an tutuklanma tehdidi altında çalıştığını, Gazeteciler arasında otosansürün yaygınlaştığını, basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün daha da baskılandığını vurguladı.

TÜRKİYE ARTIK ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKE

Türkiye’de özellikle son 10 yılda basın ve ifade özgürlüğünde ciddi bir geriye gidişin yaşandığını belirten CHP’li Sındır “Demokrasi ve çoğulculuk tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tehdit altında. Otoriter rejimlerde temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan baskıcı uygulamalar toplumda her kesim ve katmanda ciddi şekilde hissedilirken, demokrasilerin dördüncü kuvveti olarak kabul edilen basın üzerinde de etkisini artan bir şekilde göstermektedir. Uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalar da gösteriyor ki Türkiye’de genelde temel hak ve özgürlükler özelde ise basın ve ifade özgürlüğü son 10 yıl içerisinde ciddi bir gerileme seyri izlemiş ve Freedom House gibi uluslararası anlamda kabul gören kuruluşların endekslerinde Türkiye maalesef “özgür olmayan ülke” kategorisinde yer almaya başlamıştır” ifadelerini kullandı. 

GAZETECİLER HER AN TUTUKLANMA ENDİŞESİ İÇİNDELER

Sındır açıklamasında tutuklu gazeteciler sorununa da dikkat çekerek “Bununla birlikte tutuklu gazeteciler sorunu da basın ve ifade özgürlüğü konusunda ciddi endişeleri beraberinde getirmektedir. Halkın haber alma özgürlüğünün en önemli yapı taşı olan basın emekçilerinin her an tutuklanma tehdidi ve baskısı ile mesleğini sürdürmeye çalışması, yurttaşlarımızın doğru habere erişim hakkının sağlanabilmesi önündeki en büyük engellerdendir. Eğer bir ülkede gazeteciler tutsaksa, halkın haber alma özgürlüğü de parmaklıklar ardındadır” dedi.

TÜM ONURLU BASIN EMEKÇİLERİMİZLE DAYANIŞMA DUYGULARIMI BELİRTİRİM

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, basın özgürlüğünün aynı bağımsız yargı gibi bir gün herkese lazım olacağına dikkat çektiği açıklamasını “Zorlu şartlar altında mesleklerini sürdürmeye çalışan, basın özgürlüğü ile halkın haber alma özgürlüğü için mücadele eden tüm onurlu basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde dayanışma duygularımı belirtirim.” diyerek sonlandırdı.

İZMİR – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)