FMV Işık Okulları öğrencilerinden dijital oyun zirvesi

tarafından
113
FMV Işık Okulları öğrencilerinden dijital oyun zirvesi

Türkiye’nin ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik ilk oyun zirvesi FMV Işık Okulları öğrencileri tarafından düzenlendi. Türkiye’nin ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarını kapsayan en büyük bilgisayar oyunu geliştirme etkinliği “Game Development Days” 8-14 Şubat 2021 tarihleri arasında FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi çevrim içi ortamında gerçekleşti. Etkinlik, oyun geliştirme sektörü temsilcileri söyleşileri, FMV Ayazağa Işık Lisesi öğrencilerinin oyun geliştirme eğitimleri ve tema oyun yarışması başlıklarıyla üç bölümden oluştu.

Etkinlikler kapsamında FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi öğrencileri tarafından 13 eğitim verildi, oyun ve simülasyon sektörünün 6 lider girişimcisi ile söyleşiler yapıldı ve ödüllü tema oyun yarışmasında 32 takım jüri tarafından değerlendirildi. Büyük bir heyecanla beklenen yarışmanın finalinde, ilk 3 projeye verilen ödülün yanı sıra 7 mansiyon ödülü, lider girişimcilerden 9 adet oyun geliştirme mentörlük ödülü ve destekçi firmalar tarafından verilen ücretsiz oyun ödülleri sahiplerini buldu. 

Etkinliği düzenleyen FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi Robotik Programlama Kulübü öğrencileri, her yıl hem sosyal sorumluluk hem de ulusal ve uluslararası projelere katılan ve etkinlikler düzenleyen aktif bir öğrenci topluluğu olarak öne çıkıyor. Her yıl ulusal ve uluslararası robot ve inovasyon yarışmalarına katılıp dereceler alan Robotik Programlama Kulübü ülkemizde ilkleri de başlatmıştır. Bu ilklerden en önemlisi enerji tasarrufu sağlayan elektrikli otomobil oldu. Öğrenciler, FMV Işık Üniversitesi Işık Racing Team öğrencilerinden aldıkları destek ile elektrikli otomobillerini geliştirmeye başladılar. Günümüzün en popüler konularından olan yapay zekâ ve derin öğrenme konuları üzerine çalışan öğrenciler şu an otonom sürüş yapabilen araç teknolojileri üzerinde çalışıyorlar.

Öğrenciler, pandemi dönemini fırsata çevirdiler

Pandemi nedeniyle pek çok etkinliklerin durduğu, eğitim öğretimin çevrim içi platformlar ile ilerlediği bir dönemde kulüp öğrencileri inovasyon ve girişimcilik üzerine çalışmalar yürüttüler. FMV Ayazağa Işık Lisesi ve Fen Lisesi Robotik Programlama Kulübü üyesi öğrenciler, Yıkıcı İnovasyon Zirvesi’nde geliştirdikleri iş modeli ve uygulama modeli PASSTIME ile yarışmada üçüncülük elde ettiler.

Havelsan İş Geliştirme ve Simülasyon Projeleri Yönetim Ekibi ve en başarılı yerli oyunlardan kabul edilen Mount&Blade serisinin yapımcısı Armağan Yavuz, GDD 2021 etkinliklerinde katılımcılar ile buluştu. Etkinliklerde oyun sektörünün ilk başarılı örneklerini çıkaran ve unicorn girişimci olan Mevlüt Dinç de yer aldı ve gençlere rehberlik edecek paylaşımlarda bulundu. Ünlü Youtuber ve Oyun Eleştirmeni Dost Kayaoğlu, etkinlikte katılımcılarla bir araya gelip oyun dünyası hakkındaki sorulara cevaplar vererek bir söyleşi gerçekleştirdi. GDD 2021 etkinliklerinde oyun geliştirmekte olan yeni nesil girişimcilerden Serkan Akşit “Sıra Dışı Oyun Geliştirme Süreci”, Furkan Topcu ve Eşref Bektaş “Oyun Geliştirme Mutfağı” başlıklı söyleşileriyle katılımcılara çıktıkları yolun inceliklerini sundular. Tema oyun yarışması hakem koltuğunda ise Youtube Disket Kutusu Kanalı İçerik Sağlayıcısı (Youtuber) ve Girişimci Sinan Akkol, 32 oyun tasarımını değerlendirdi.

Etkinliği koordine eden öğrenciler, Game Development Days’i anlattı

Doruk Eskiçorapçı – 17 yaşında, FMV Ayazağa Işık Lisesi 10. Sınıf Öğrencisi

Game Development Days ile Türkiye’nin her yerinden birçok öğrenciye ulaşarak onlara bir şeyler kattığımızı düşünüyorum. Oyun geliştirme merakı olanlara destek olduk, merakı olmayanların ise oyun geliştirmeye ilgi duymasını sağladığımızı düşünüyorum. Sosyal sorumluluk projelerinde olduğu gibi başkalarına dokunduğumuz için mutlu oldum. GDD’deki liderliğimle birlikte ekip yönetiminde ve insan ilişkilerinde kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. GDD sayesinde oyun yapmanın zorluğunun sadece kişinin kendisinin belirlediğini ve istenildiğinde tek kişi bile olsan iyi bir oyun çıkabileceğini gördüm. Bu sayede eskiden aklımda olmamasına rağmen artık aklıma oyun fikri gelirse hobi olarak oyun geliştirmeyi düşünüyorum.

Deniz Arslan – 15 yaşında – FMV Ayazağa Işık Lisesi 9. Sınıf Öğrencisi
Ben etkinlik sayesinde çok eğlendim, keşke biraz daha uzun olsaydı, diyorum. Çok keyifli geçti.
Önümüzdeki yılı sabırsızlıkla bekliyorum. Etkinlik bana çok şey kattı kendime güvenip bir etkinlik oluşturabilirim. İleride bu alanda eğitim alıp yurtdışında oyun geliştirme şirketlerinde çalışmak istiyorum.

Vatan Sezgin – 15 yaşında – FMV Ayazağa Işık Fen Lisesi 9. Sınıf Öğrencisi 

Etkinlik hem eğitici hem öğretici hem de yarışmacıların hayal gücünü üst seviyeye çıkaran bir yarışmaydı ve bu etkinlik benim hayal gücümü ve öz güvenimi arttırdı. İleride daha iyi grafikleri olan ve daha sürükleyici oyunlar tasarlamak istiyorum.

Game Development Days Danışman Öğretmeni Koray Öztürk

Öğrencilerimiz ile bir araya gelerek oyun sektörünü bir araya getiren, yaratıcı fikirlerin havada uçtuğu bir etkinliği tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Öğrencilerimiz, Game Development Days’in en büyük kazananı oldular. 32 kişilik dev bir öğrenci birlikteliğiyle etkinliği hayata geçirdik. Etkinliği organize eden, konuşmacıları belirleyen, eğitimleri belirleyen, eğitim hazırlama sürecini yönetenler öğrencilerimizdi. Ben bir öğretmen olarak onların sahne arkasında mücadelelerine, heyecanlarına şahit oldum. Ben onları sahnede gördüm, kritik kararlar alırken gördüm. Onların nasıl karar aldıklarını, ekip içi iletişimlerinin başarısını gördüm. Bu güzel etkinliğin onlara kattığı değerlere ve tecrübeye yürekten inanıyorum.

Etkinliğin ilk senesinde büyük bir yarışmacı kitlesine ulaşan GDD 2021, tüm oyun girişimcileri ve meraklıları için önümüzdeki yıllarda daha büyük organizasyonla devam edecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı